Att köpa hus i Portugal

Jag får en hel del frågor hit till bloggen från läsare eller folk som bara råkat surfa in här på Bortugal. Folk som går i flyttankar och söker information om Portugal och om vad man ska tänka på om man vill flytta just hit. En del av frågorna kan jag svara på och andra inte. Till det här inlägget har jag faktiskt fått hjälp av experter, för det ska handla om var man ska tänka på om man ska köpa hus i Portugal.

Experterna hittade jag i det fashionabla kvarteren i Monte Estoril. Vi var på väg att besöka en bekant som flyttat dit någonstans och hade nog gått lite vilse när barnen hojtade ”Titta mamma, svenska bokstäver, här i Portugal!”, och mycket riktigt, där fanns både ett Yoch ett Å på Fastighetsbyråns flagga! Den svenska mäklarfirmans logga var så oväntad att den nästan kändes exotisk på denna ganska osvenska gata! Oväntat välbekant.

 

Gatan; Avenida Saboia

 

Vi brukar fönstershoppa i mäklarfönster så det gjorde vi även nu, och så föll det sig så att vi kom i samspråk med de svenska experterna på den portugisiska fastighetsmarknaden.

 

cykling-oktober-2016-151 cykling-oktober-2016-158

Vi var rörande överens om att en stor skillnad mellan den svenska och den portugisiska fastighetsmarknaden är att här inte finns något Hemnet, där man ju 99% av svenska objekt läggs ut. Här krävs det lite mer detektivarbete! En annan skillnad som jag skrivit om lite förut är ju att homestyling inte riktigt nått Portugal. Stockholmsvitt och orkidéer var det inte heller i fastighetsbyråns annonser, men objekten såg mer presentabla ut än vad som ofta är fallet. Annars är det inte ovanligt att sängar är obäddade och disken står framme på mäklarbilder här!

 

13697681

Några bilder från fastighetsbyråns annonser

16481574 19131479 1956225413339049

Men nu till väsentligheterna! Hur går det till att köpa hus i Portugal? Vad behöver man tänka på? Vi köpte ju ett utan att ha någon koll alls eller ens finansieringen ordnad, men det är inget jag kan rekommendera om man inte gillar sömnlösa nätter, ångest och mardrömmar. Det gick rätt bra ändå som tur var, men de flesta vill nog veta vad som gäller innan de skriver på.

Detta är (mina och) experternas tips och bra att veta- punkter

– Se dig om i Portugal och bestäm dig för var du vill köpa! Fastighetsbyrån ordnar faktiskt Upptäck Portugalresor för svenskar i detta syfte för de som inte vill resa runt på egen hand.

– Om du vill låna till bostaden kan det vara bra att ha pratat med en rådgivare på banken för finansiering/lånelöfte innan. Man kan låna upp till 60% med en portugisisk fastighet som pant via Swedbank.

– Man behöver också ett NIF – ett skattenummer (Número de Identificação Fiscal) för att kunna göra affärer i Portugal. Detta får man man ha med pass och något som bevisar var man bor, till exempel ett utdrag från skattemyndigheten. Det tar man med till Finanças, skattekontoret, tar kölapp B och sätter sig att vänta på sin tur. Gå dit tidigt på morgonen innan lapparna tar slut. The waiting is the hardest part. Resten är lätt.

– Det är ovanligt med budgivning i Portugal. Man kan ofta pruta, men prutar man för mycket kanske det inte blir någon affär.

– Mäklaren har inte ensamrätt på objekten, hussäljaren har ofta kontakt med fler mäklare samtidigt. Men om du varit i kontakt med en mäklare angående ett visst objekt däremot, då har mäklaren ensamrätt att sälja objektet till dig. Dessutom registreras du ofta hos den mäklaren som potentiell kund även för deras andra objekt. (Bra att veta om man vill ha hjälp av svensk mäklare med köpet – blanda inte in någon annan mäklare först!)

– När man hittat sitt boende skriver man först på ett CPCV, ett Contrato Promessa de Compra e Venda, ett kontrakt där köparen och säljaren förbinder sig till affären. I samband med detta betalar man ca 10% av köpesumman.

– Cirka 90 dagar efter att man skrivit på CPCV (om man inte kommit överens om någon annan tidsrymd) betalar man resten av köpesumman och skriver på lagfarten, om allt är i sin ordning.

– När man skriver på lagfarten måste en notarie vara närvarande, och man gör det ofta på ett notariekontor. Om man inte talar portugisiska ska en tolk närvara. Notarien vill ofta att tolken ska vara namngiven i förväg.

– Innan lagfart skrivs behöver man kolla upp att följande är i sin ordning: att den som säljer fastigheten verkligen är ägaren, att fastigheten inte har skatteskulder, att fastigheten som den ser ut överensstämmer med bygglovet. (Annars kan man råka ut för eftertaxering och annat obehagligt. Och om du tänker belåna boendet kommer banken vägra betala ut lån tills alla papper är i ordning! ) Notarien granskar alla dokument innan något får skrivas på. Är det något som inte stämmer som inte går att lösa snabbt blir det inget skrivet den dagen. Då får alla åka hem och boka en ny tid hos notarien när  man fixat det som saknades.

– När CPCV skrivs kommer man också överens med köparen om vad som ska ingå. Vill man t.ex. att huset ska vara städat när man flyttar in bör man säga till om det. I Portugal är det också vanligt att säljaren tar med kyl och spis och annat när man flyttar, så för att undvika missförstånd måste man skriva något om vad som ingår och inte.

– På köpesumman tillkommer cirka 10% i kostnader för dig som köpare. Kostnader som består av transaktionsskatt och stämpelskatt, notariekostnader och advokatkostnader.

Allt detta och lite till kan en duktig mäklare förstås hjälpa dig med. Du behöver egentligen bara veta vad du vill ha och ha råd med det, vilket i och för sig inte alltid är så bara. Det kanske är det svåraste. En fråga som både jag och experterna fått är varför det är så dyrt här. Man förväntar sig kanske ha ett större ekonomiskt övertag på fastighetsmarknaden när man flyttar från ett rikt land till ett land som man hört är i ekonomisk kris, men det är stor efterfrågan på en viss typ av objekt i vissa områden. Ofta är det just den sorts objekt och de områden som utländska och köpstarka köpare är intresserade av. Det är helt enkelt många som har råd som vill bo fint där det är bra. Fler och fler faktiskt! Att priserna stiger hör ihop med att antalet köpare stiger. Antalet fastighetsaffärer har sett en ökning på 40% under de senaste åren. Framför allt har antalet utländska köpare ökat och är nu uppe i 20% och hos dessa är just Lissabonområdet och Algarve populärast. Antalet utvandrande svenskar till Portugal ökat med 52 procent det senaste året.

Både jag och Fastighetsbyrån får i vår kontakt med svenskar med portugaldrömmar eller –planer en hel del andra frågor också och när jag var klar med min utfrågning om fastighetsmarknaden och husköp i Portugal gled samtalet in på sådant. Vi får ungefär samma frågor visade det sig. Jag har länge tänkt skriva ett inlägg som jag kan använda som svar på några av de vanligaste frågorna jag får så jag kan lika gärna ta med några sådana här när jag ändå är igång:

Är det kallt i vattnet? Ja. Det är väldigt uppfriskande att bada i Atlanten året om. Inget för badkrukor med andra ord!

Kan man dricka vattnet? (Nu snackar vi inte havsvattnet utan kranvattnet) Ja. Man kan dricka det som det är eller köra med en filterkanna så får man bort den svaga klorlukt som ju är lite ovan för svenskar.

Är det kallt på vintern? Vilken vinter? Här möter en mild höst en mild vår. Mer om klimatet här.

Är det sant att man inte behöver skatta på pensionen om man flyttar till Portugal? Ja. Delvis. Tjänstepensionsdelen är skattefri tack vare en överenskommelse som ursprungligen syftade till att locka hem fler av de många portugiser som jobbat och betalat skatt utomlands, och som också gynnar till exempel andra pensionärer som kommer från de länder som har denna överenskommelse med Portugal. Till exempel svenskar!

Vad kostar det att flytta ned bohaget till sitt nya hus i Portugal? Det har jag ju skrivit om här!

Behöver man kunna portugisiska? Det är ju definitivt en fördel att kunna språket om man ska bo här. Man klarar sig bra på engelska i många sammanhang och regioner, men inte överallt och inte alltid i kontakten med myndigheterna. Som språklärare och förespråkare för integrering rekommenderar jag förstås att man åtminstone försöker lära sig språket! Språk öppnar dörrar och bygger broar! Denna fråga skulle egentligen förtjäna ett eget inlägg..

Sedan var det slut på den trevliga pratstunden i Monte Estoril och på det här inlägget också. Listan på frågor och svar kan göras hur lång som helst, men nu får det räcka för den här gången.

I nästa inlägg tror jag det ska handla om en överraskning. En sådan där som jag inte gillar.

 

Kommentarer
  1. Pingback: Levnadskostnader i Portugal 2023 – Bortugal

  2. Den värsta spanska annonsen jag sett var där soppåsen var mitt på köksbordet, eller där de sopat golvet och sen tagit foto på rummet med skräphögen och borsten mitt i. Ofta glömmer de tända lampan eller dra upp persiennerna eller så är det så fullt med möbler och prydnadsföremål så huset ser litet och fult ut. Ungefär så här 🙂 http://terriblerealestateagentphotos.com/

  3. Förresten, home styling. Är det inte (som ofta) Sverige som är extremt? Jag har kompisar som brukar dela med sig av intressanta mäklarannonser i Storbritannien, och de är definitivt inte stajlade. Inte heller Spanien, som ju varit uppe på någpn annan blogg.

    • Det stämmer nog att Sverige och framförallt Stockholmsregionen är extremt vad gäller homestyling, Annannan. Det är nog förresten inte bara när man ska sälja, utan överhuvudtaget lägger nog svenskar mer på inredning än man gär i många andra länder. Och visst är Sverige extremt på många sätt! /Åsa

  4. En annan sak om priserna är att fastigheter traditionellt ses som något väldigt åtråvärt att ha. Måste man inte sälja så gör man det inte. För en förfallen lantbruksbyggnad med en åkerlapp till i Beira Interior eller Alto Douro, långt från all ära och redlighet, kan man begära MER än vad motsvarande förfallen fastighet skulle kosta i betydligt mindre avlägsna trakter i Sverige. (Jag vet inte om man får det. Måste man inte sälja så gör man det inte, som sagt!)

  5. Bra och konkret beskrivning! Det är inte så krångligt faktiskt, och skönt att det inte är budgivning, tycker jag.

    ”Kallt” är ju relativt, eller hur? I havet på västkusten är det sällan över 17 grader och sällan under 13, men på sydkusten (Algarve) kan det vara betydligt varmare. Jag är lite besviken över årets badsäsong – inte en enda dag har det varit ens 18 här i Porto. För två år sedan var det 21 som varmast och för tre år sedan var det 18 i oktober. Det är en jäkla skillnad på 16 och 18 för mig.

    Jämfört med svenska vatten är det alltså kallt här på sommaren, fast portugiserna lustigt nog tror att i Sverige kan man väl aldrig bada i havet!

    • Kallt är (som så mycket annat, typ allting) relativt, Annannan. I Östersjön blir det ju bra mycket varmare (nästan jolmigt;) än i Atlanten, men väldigt kort tid och eftersom det inte är så varmt i luften är det intge så skönt att bada ändå. Jag badar gärna i 16-graddigt vatten om jag är riktigt varm och om solen värmer mig när jag kommer upp, och solen värmer ju väldigt bra i Portugal. Nu är det förresten ganska varmt i vattnet tycker jag. Jag badade både i går och idag och tyckte det var skönt! /Åsa

  6. Så bra med tips! Jag bor i Singapore men vi är här via min mas jobb. Så vi fick hjälp med bostad etc (vi hyr) så det var en betydligt mycket enklare process 🙂

  7. Informativ text, som alltid. Vi har hittat huset vi vill köpa, efter att ha googlat hus i 5-6 år innan vi flyttade hit. Och efter att ha bott över ett år i centrala östra delarna. Vi vet nu att vi vill ha svalare och närmare kusten. Mäklares hemsidor varierar i kvalitet. En sida som är bra är Casa Sapo, samling av hus från olika mäklare. Advokat är starkt rekomenderat, ofta är fastighetens dokument inte i ordning och mäklare har inte koll på detta. Litet förtydligande om skattefriheten för pensioner, det är privat tjänstepension som berörs och på annan tjänstepension (kommun och stat) är det 20% skatt just nu.

    • Tack för förtydligandet, Ingrid! Visst är det lite bökigt med alla olika mäklarsidor, en del ganska dåliga och väldigt många med bilder som nästan är avskräckande så man måste ha en massa fantasi. Fast man köper ju inte precis ett hus för inredningen i och för sig. Saker som läge och skick, potential och pris är ju viktigare. Casa Sapo är en okej samlingssida, men inte lika komplett och bra som Hemnet! Idealista är en annan, mindre komplett men med andra finesser. Lycka till med husköpet! /Åsa

  8. Det låter som att köpa fastighet i Spanien och Portugal har väldigt lika förfarande – homestylingsnivån inberäknad!

    Vi kollade på ett hus där ägarna precis plockade undan lunchen, allt stank av matos. I Sverige pratar man om att slänga in några pepparkakor i ugnen någon minut för att det ska dofta…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *