Både Jihad och Sigurd were here

Jag kanske inte var så vaken på historielektionerna. Då satt jag nog och skrev någon killes namn hundra gånger eller så satt jag och undrade om jag var tjock eller inte. Jag kommer typ ihåg när vi byggde stenåldersby i lågstadiet, och kanske något om Gustav Vasas frisyr och slaget vid Lützen, men det är lite dimmigt det där med historia för mig.

Nu vet jag lite mer i alla fall, för jag hittade två böcker om Portugals historia på en garageloppis. Fast de är avsedda för barn är de lite för svåra för mig, men några bitar föll i alla fall på plats och så finns ju Wikipedia. Jag vill gärna lära mig lite mer om mitt nya hemlands historia, för jag tycker det är fascinerande hur detta lilla land varit en världsmakt med kolonier i nästan alla världsdelar. Det är också fascinerande att veta mer om vad som har utspelat sig här, i just vårt lilla hörn av landet. Både Jihad och Sigurd har till exempel varit här!

Den ena för kortfattad för att jag ska fatta, och den andra för utförlig!

Den ena för kortfattad för att jag ska fatta, och den andra för utförlig!

Nu vet jag att Jihad, det muslimska väldet, kom till Portugal på 700-talet  och stannade i typ 5oo år. Jag läste någonstans att  kristendomen och islam samexisterade under rätt fredliga och redliga former i Portugal under flera hundra år, och folk konverterade hit och dit åt bägge håll. Men så läste jag om återerövring och strider också och om man ser på kartan över hur gränsen för det muslimska väldet flyttade allt längre söderut kan man nog få för sig att det inte gick helt fredligt till alla gånger. Det är hertigar och offensiver hit och dit i flera hundratals år tycker jag det ser ut som.

Grönt = muslimskt!

Grönt = muslimskt!

Ljusgult = muslimer, ljusgrönt = kristna

Ljusgult = muslimer, ljusgrönt = kristna

 

I Spanien byggde de nordafrikanska erövrarna (morerna) palats och allt möjligt, men här finns tydligen inte lika mycket arkitektoniska lämningar efter morerna. Enligt Fátima var det de morer som kom till Portugal inte lika välbärgade och mäktiga som de som tog över i de delar av den iberiska halvön som nu är Spanien, så här i Portugal blev det inte lika mycket pampiga byggnader kvar efter det muslimska väldet.

Det berömda Alhambra i Granada, Andalusien, där morerna hängde sig kvar allra längst.

Det berömda Alhambra i Granada, Andalusien, där morerna hängde sig kvar allra längst. (lånad bild)

 

I språket  finns en del ord kvar från arabiskan, både i portugisiskan och spanskan. Ofta börjar dessa ord på al, (som är en arabisk artikel, som engelskans the), som till exempel alcool. (alkohol alltså, fast inte alltså!) Så även namn på kartan, som Algarve, Alfama och Alcabideche, men inte Alentejo, som betyder bortom Tejofloden. (Stockholmsförorten Alby? Nej, nej!) och personnamn, som Fátima (profetens syster?) och Alzira. Skolvärdinnan på barnens skola heter Alzira, men Sverker envisas med att kalla henne Al-Jazeera. Hon verkar inte ha något emot det som tur är.

Al-Qabdaq - där bor vi!

Al-Qabdaq – där bor vi!

 

Fröken Fátima säger också att det i portugisiskan finns flera uttryck kvar där morerna framställs på ett positivt sätt. Säger någon att man arbetar som en mor, (alltså inte en mamma, utan som morerna) är det en komplimang tydligen. Bra att veta, så man inte blir sur i onödan om man mot förmodan skulle jobba hårt och om någon då kom och sa ”Você trabalha como um mouro/ que nem um mouro!

Morerna som tog sig hit till det som idag är Portugal måste i alla fall ha jobbat hårt då de byggde fästningen som tronar på berget ovanför Sintra. Morernas fästning heter den än idag och har svindlande vyer ut över kusten och inloppet, samt numera även över galenslottet, även känt som Palacio da Pena, men det byggdes ju typ 1000 år senare.

Carcavelos 3 095

Havsutsikt

Carcavelos 3 087

Utsikt över Sintra från fästningen

21 o 22 dec 2014 097

Borgen skymtar ovanför Sintra

 

Där i fästningen som de med mycket möda och stort besvär byggt av stora stenblock högst upp på en otillgänglig bergstopp höll de till, morerna. Jag föreställer mig att de levde något sorts Robin Hood- liv, med lägereldar och spjut och pilar och vildsvin och vakter, men har inga belägg för det. Vildsvin går kanske bort om de var muslimer, förresten. Jag läste någonstans att de var en sorts rövare som satte skräck i omgivningarna. Morerna alltså. Kanske vildsvinen också förresten.

Utgrävningar pågår i rövarborgen. Lånad bild

Utgrävningar pågår i rövarborgen. Lånad bild

 

Fästningen totalförstördes i princip i jordbävningen 1755, men har byggts upp igen och är definitivt värd ett besök, inte bara för läget och utsikten, utan också för att själva byggnaden, som ju är av det enklare slaget jämfört med Alhambra eller det krusidulliga Palácio da Pena, men inte mindre imponerande för det. Vi har såklart varit där och sett den, fästningen.

Först såg vi den från Galenslottet. (Bilden är från Fridas sjuårsdag, januari 2013)

Först såg vi den från Galenslottet. (Bilden är från Fridas sjuårsdag, januari 2013)

Carcavelos 3 039

Sedan kollade vi in den på närmare håll

Sedan kollade vi in den på närmare håll

Carcavelos 3 091

Galenslottet sett från Morernas Fästning

Carcavelos 3 085

Carcavelos 3 083

Carcavelos 3 081

Been there, done that!

 

Det har Sigurd Jorsalafari också, varit där alltså, och verkligen ”gjort stället”! Har ni hört talas om Sigurd Jorsalafari, eller Sigurd Korsfararen? Sigurd the Cruzader? Eller om det norska korståget? Det hade i alla fall inte jag, men jag blev nyfiken på honom eftersom  han finns omnämnd i historien om morernas fästning, och nu har jag läst på om honom och om vad han gjorde här.

 

Lånade bilder (duh!)

Lånad bild

 

Tretton år gammal blev han kung över Norge och sjutton år gammal gav han sig iväg söderut med 60 vikingaskepp på ett ”korståg”. (Jag som tyckte jag var tuff som tågluffade när jag var sjutton!) Det hela kan man väl säga ballade ur lite och blev mer som ett rövartåg redan i Santiago da Compostela, (korståget alltså, inte min tågluff) där de plundrade och härjade och hade sig som de vikingar de var.

Lånad

Lånad bild

 

Sedan seglade de vidare söderut och de måste väl ha sett morernas fästning däruppe på berget utifrån havet, för de hade knappast med sig någon karta som den fanns med på.  På den tiden lär det ha gått att segla (eller ro?) uppför en flod mot Sintra, och på den floden tror man att Sigurd och hans skepp kom in, ankrade och sedan sprang de vrålande uppför berget mot fästningen. Eller så smög de kanske, sådant kan vi inte veta. Morerna hade inte en chans tydligen fast de byggt en så fin fästning och allt! Sigurd och hans gäng gick bärsärk och mördade helt sonika alla som inte ville omvända sig till den kristna tron, och det var det inte många som ville, konstigt nog. Undrar vilket språk de förespråkade den kristna tron på, eller om de kanske inte språkade alls?

Lånad

Lånad / snodd bild. 

 

Sedan fortsatte Sigurd söderut, så vem som nu bodde där vårt hus står nu,
lär inte ha missat hans vikingaflotta när de närmade sig, och seglade förbi, (puh!) och fortsatte in mot Lissabon, som på den tiden låg på gränsen mellan det kristna och det muslimska väldet och var en ”halvt kristen, halvt hednisk stad” (citat Wikipedia) men jag tror inte Sigurd brydde sig så mycket om vilket. Han gick väl iland och härjade och plundrade och roffade åt sig av både kristna och muslimer, om jag känner honom rätt.

Där tog historien om Sigurds visit i vårt hörn av Portugal slut, och vid 1200-talet hade morerna gett sig av från Portugal för gott. Hoppas det är slut på korståg och Jihad i den här delen av världen, får man väl säga!

Det hör inte alls hit, men Sigurds så kallade korståg fortsatte så långt in i Medelhavet som till Palestina och Syrien, och där mördas det ju i guds namn ännu idag, nästan tusen år senare, fast man inte kan tro att det är sant!

SigurdNorwegianCrusade1107-1111OldNorse

Läs mer på Wikipedia, här och här!

Kommentarer
  1. Historia gör allt mer intressant tycker jag. Jag hör till dem som alltid vill läsa på när jag ska någonstans så att jag förstår varför saker är som de är, varför ställen ser ut som de gör… Har alltså plöjt en del portugisiska historieböcker för barn. Allt hänger ju nästan alltid ihop, ett lands förutsättningar genom historien ger det vi ser idag, det folk vi möter i dag. Jag undrar ofta hur Iberiska halvön hade sett ut om inte romarna kommit med vinrankorna och kunskapen om att göra vin, om de inte haft med sig olivträd? Om morerna inte fört med sig alla citrusfrukter?
    Kan vi tänka oss ett Portugal utan vin, oliver, apelsiner och citroner?

  2. Tack för den spännande läsningen! Jag säger precis som du, historia var fruktansvärt tråkigt när jag gick i skolan! dessutom hade vi ”världens tråkigaste lärare som bara lärde ut onödiga saker”… Nu däremot kan jag tycka det är såväl kul som spännande. Och Jag får väl erkänna att jag kan mer om Singapores historia än jag kan o mSveriges, men det finns väl tid att ta tag i den också om jag någon gång skulle vilja det…

    • Ja man kan ju lära sig hela livet det som man inte lärde sig i skolan Marina! Man var väl inte mottaglig då! Men visst är det fascinerande när man börjar rota i det av eget intresse!

  3. Du är verkligen bra på att berätta historier! Jag tyckte också att historia var supertrist när jag gick i skolan. Nu när vi reser vill jag ju däremot gärna veta historien kring det vi ser och upplever! Det blir en hel del wikipedia… Och vi har också många gånger jämfört. Att resa idag är ju så lätt. Tänk att resa förr, med båtar och hästar och inte veta vad man skulle möta eller om man skulle komma hem… Ingen reseförsäkring hade de heller 😉

    • Nej jag fattar inte hur de hittade, Helena! Fortsättningen av Sigurds resa är helt galen! Kanske har tangerar er resa någonstans – på Sicilien tror jag han var och dit ska ju ni. Och sedan hittade han hem också!

  4. Lite imponerande att ett så litet land lyckats sätta sin prägel på så många och stora områden i världen!
    Blir lite inspirerad att läsa på mer om Tysklands historia innan Hitler, sen blev det lite för sorgligt och ”nära”.
    Ett av mina barn frågade tex om det fanns vikingar här där vi bor i södra Tyskland. Om det inte fanns det, va för sorts folk bodde här då? Tål att undersökas…
    Hälsningar Linnea

    • Undersök, Linnea! Jag tycker det är trist att Tyskland förknippas så totalt med just den mörkaste delen av sin historia. Det finns så mycket annat som är Tyskland som hamnar i skuggan av det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *