Barneval, gammeldagis och karnevalsschema

Barnevalen gick av stapeln idag. Skolans egen karneval för bara skolbarnen. Sverker och jag var inkallade till hedersuppdraget som extravuxna ”som vanligt”, då de inte får lämna skolan med mindre än tre vuxna per klass.

"Extravuxna!"

”Extravuxna!”

Utsläpp vid skolgrindarna

Utsläpp vid skolgrindarna

Jonna-indianen

Jonna-indianen & Co

Frida-indianen

Frida-indianen med cowgirl

Guardia nacional är där och stoppar trafiken

Guardia nacional är där och stoppar trafiken

Barneval februari 2015 094

Jonnas klass gör sin dans: Jonna har blivit blondian igen..

Barneval februari 2015 098

Väntar på sin tur

Barneval februari 2015 075

Tåget gick gatan ned från skolan genom byn och till gammeldagiset, som vi kallar det. Där brukar skolbarnen även äta sin skollunch varje dag, men då går de inte till fots. Det är inte långt dit, men på grund av att trafiken är farlig och att det kan regna (!), åker de buss till och från lunchen varje dag. En bussresa på kanske tvåhundra meter enkel resa till gammeldagiset där skolbarnen ”får” (kostar 300kr/månad/barn till maxpris, mindre om man är arbetslös eller så) en trerätters lunch som består av soppa, varmrätt och efterätt.

Gammeldagiset i förgrunden och skolan en bit upp på kullen med gula knutar.

Gammeldagiset i förgrunden och skolan en bit upp på kullen till vänster med gula knutar.

Gammeldagiset är ett åldersdomshem där de gamla bara vistas dagtid. Det drivs av en välgörenhetsförening som heter Associação de Apoio Social Nossa Senhora d’Assunção. (Föreningen Vår fru … alltså Jungru Marias.. för socialt stöd) De hämtas upp där de bor, ofta i generationsboende med sina barn, som ställer ut dem på trottoaren för hämtning innan de åker till jobbet, och sedan skjutsas de hem i tid till kvällen, då de väl äter soppa ihop med sina barn och barnbarn innan de stoppas i säng.

Barneval februari 2015 057

Ser kanske inte så jätteglatt ut men dagarna har nog sina ljuspunkter..

Ser kanske inte så jätteglatt ut men dagarna har nog sina ljuspunkter..

På dagarna sitter de tillsammans i stora salen och ser på TV, spelar kort och virkar, får lunch och fika. Där äter våra barn också lunch. En del av de gamla är mormor/morfar/farmor/farfar till några av tjejernas skolkamrater och får nog kindpussar och kramar av barnbarnen varje skoldag när de kommer ned och äter lunch. Ibland får barnen karameller av någon gubbe eller tant.

Ibland undrar jag om jag kommer att sitta där när jag blir gammal. Helst vill man ju inte tänka på att bli gammal överhuvudtaget, men om man nu måste bli det kanske det inte vore så tokigt om barnbarnen kom förbi vid lunchtiden varje dag, och om man fick ha sällskap under dagen. Fast helst vill jag som sagt inte tänka på att bli gammal, och ännu mindre på att mina föräldrar blir gamla, i ett annat land. Än så länge kan jag trösta mig med att de verkar trivas med och uppskatta att komma hit och hälsa på.

Mormoro ch morfar på besök!

Mormor och morfar på besök!

På gammeldagiset finns det några saknar ett ben eller två och sitter i rullstol. Frida och Jonna var chockade över det i början, att det fanns gubbar utan ben där de äter lunch. Det finns några som saknar ett ben eller två som åker rullstol i byn, på de knaggliga gatstenarna och i de backiga gränderna. Här är verkligen inte handikappanpassat! Jag vet ju inte säkert, men jag skulle tro att de blivit av med sina ben i något av krigen mot de före detta kolonierna. Angola, Mocambique..

Idag fick di gamle med eller utan ben alltså besök av karnevalsutklädda skolbarn! En lite lagom karneval tycker jag som gruvar mig lite för helgens galenskaper.

Barneval februari 2015 067

Där kommer de!

Barneval februari 2015 058

Sedan tillbaka till skolan!

Barneval februari 2015 120

Folk i byn tittar ut ur sina stugor..

Folk i byn tittar ut ur sina stugor..

Barneval februari 2015 129Barneval februari 2015 138

Då är det bara den riktiga karnevalen kvar! Jag tror vi är redo! Dräkterna är klara. Bananerna är fina!

Ja jag är lite mallig över att jag klarade det!

Ja jag är lite mallig över att jag klarade det!

 

Jag tror vi har koll på var och när vi ska vara var med vem:

Ikväll 21-23+ : Jonna repetition

Lördag 20- ???? Jonna karnevalsfest, vad nu det innebär.

Söndag kl 14: Påklädning och sminkning på två olika sociedader.

Söndag kl 15: Karnevalståg för bägge i olika delar av byn.

Efter karnevalståget: Jonna till sin sociedad ??

Söndag klockan 21: Frida ska vara på sin sociedad och vi också om vi vill få plats säger de.

Söndag klockan 23-????: Uppvisning av karnevalsekipagen på Fridas sociedad

Också söndag kväll men det sa jag nej till: Pyjamasparty..

Måndag: Kalas hos skolkamrat! Med maskeradtema! Yippeee…

Måndag kväll: Karnevalsfest eller något på Jonnas sociedad. Igen! Hur kul är det att gå på fest med samma folk på samma ställe på samma tema två kvällar samma helg? (kanske jättekul, har aldrig testat vad jag kan minnas!)

Tisdag: NU är det dags för stora karnevalsdagen!!

Klockan 14: Påklädning

Klockan 15: Karnevalståg på två håll men idag möts tågen. Höjdpunkten!

Efter karnevalstågen:

Tisdag klockan 21: Jonna går med sina kompisar från sociedaden till pizzerian i byn och käkar middag. Blir hemskjutsad efteråt.

Tisdag klockan 21: Frida ska vara på sin sociedad och vi också om vi vill få plats säger de.

Tisdag klockan 23-????: Uppvisning av karnevalsekipagen på Fridas sociedad!!!

Jag blir nästan trött i förväg  bara jag tänker på det!

Onsdag: Ledig dag.

Vi håller tummarna för att Jonna inte åker på karnevalsfebern som Frida legat däckad i hela veckan fram till idag!

10965156_10152864836293183_523310619_n

39 graders feber i fem dagar! 🙁

Vi hörs på andra sidan helgen! (Fast jag har lagt in en grej ni kan läsa på söndag om ni vill och har tid!)

Kommentarer
  1. Annorlunda med gammeldagiset! Men de får i alla fall delta i social samvaro! I Sverige blir ju alla gamla ensamma…. Barn och gamla verkar ju också träffas i Portugal. I Sverige lever alla åldersgrupper så åtskilda…

  2. Älskar formuleringen om hur de gamla ställs ut för hämtning innan barnen åker till jobbet…
    Jag gillar idén med gammeldagis. De äldre får bo hemma med barnen men barnen har inte ansvar för dem dygnet runt, de kan fortsätta med sina jobb och liv. Har en bekant som hade just det, ansvar dygnet runt, för sin mamma i flera år. Ensam. Mamman hade alzheimer och var mycket dålig.

    • Ja visst är det fint! Även de stackarna som åker rullstol på de knöliga gatorna här är ju delaktiga i gemenskapen på ett annat sätt än många gamla i Sverige. Det har förstås mycket att göra med att det är en liten traditionell by där folk bor kvar och håller ihop. (En sån som jag kommer ifrån egentligen litegrann) Jag tycker det är positivt att det umgås mycket mellan generationerna här, far- och morföräldrar hämtar på skolan, man har samma ”fritidsgård” för alla generationer. Lite jobbigt bara att jag är en sådan ”rymling” och individualist…

  3. Det är en härlig grej när man blandar äldre och barn, det ger så mycket till båda åldersgrupper så att säga. Särskilt de äldre som inte har släkt (nu pratar jag kanske lite mer generellt om svenska ålderdomshem) Kom förresten på varför jag inte klickar på några länkar, som du skrev om i ett annat inlägg, det är för att jag inte vill bli distraherad när jag läser dina roliga inlägg! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *