Det var en släkting till Sverker som var på besök i maj i fjol som kände igen de stora vita blommorna bland vegetationen i skogen bakom byn. Vi plockade så mycket vi kunde och gjorde två hinkar saft som gick åt som smör i solsken under sommaren, och även i år blev det två hinkar saft. Om vi hinner innan de vissnar kanske det blir någon hink till!
Jag vet inte när det är flädertider i Sverige, och jag hade faktiskt aldrig gjort flädersaft förrän ifjol, här i Portugal. Här är det flädertider i maj tydligen. I Sverige kanske flädern blommar någon månad senare. Kanske snart, i en buske nära dig?
Vi gjorde så här:
40 stora blomklasar
4 stora citroner
3 kg socker
4 liter vatten
80 g citronsyra
Skölj blommorna i ljummet vatten
Koka upp vattnet
Skär citronerna i skivor
Varva i ett stort kärl: blommor, citron, socker+citronsyra
Häll över det heta vattnet
Låt stå i två dagar i rumstemperatur, rör om lite ibland.
Låt stå två dagar till i kylen.
Sila noga, häll upp i flaskor
Vi fyllde några plastburkar också som vi frös in.
Igår hade jag med saft till språkkursen och bjöd fröken Fátima och fransyskan och spanjorskan. Det var en succé, särskilt som det var över trettio grader varmt igår och jag hade med isbitar så det blev extra läskande. Enligt fröken Fátima gör man saft av fläder i norra Portugal också, men utan citron, och med citron i blir det ju mycket godare tyckte hon och ville ha receptet och tips om var man kunde hitta blommorna. Vem vet, nästa sommar kanske jag råkar på fröken Fátima bland fläderbuskarna?
Känner nästan smaken av fläder när jag ser hinken med fläderskroffset 🙂 Ajj lövv itt!!
Köpte en flaska flädersaft på ikea i München en gång men den var väldigt odryg, tog snabbt slut och var inte alls samma som gammelsvärmors 🙂
Nej hemgjort är godast, Lanclin-Linnea!
Hej Åsa, tack för din fina och inspirerande blogg. I helgen har vi både varit på Tjuvarnas marknad och på klätterkurs i Guia. Både min man och äldsta son tyckte det var jättekul att klättra! Tack!
Vad roligt Linda! Tack själv! (Tyckte inte du det var roligt att klättra?) / Åsa
PS. Gillade ni Tjuvarnas marknad, Linda?
Hej! Här i norra Portugal har vi också gjort succé med läskande fläderblomssaft. På IKEA i Porto finns den också att köpa så det är nog inte bara vi och våra vänner som gillar den 🙂
Blåbär (mirtilos) har blivit väldigt populärt och många nya stora odlingar har anlagts. Det är de stora trädgårdsbären som odlas men om alla de nya anläggningarna beror på något särskilt EU bidrag eller om det verkligen kan vara så lönsamt vet jag inte. Alla är hur som helst mycket nyfikna på blåbär och i någon av mattidningarna, tror att det var Pingo Doces, så användes blåbär i flera rätter ungefär såsom vi svenskar på västkusten använder lingon och lingonsylt.
Läste ditt inlägg om 25:e april revolutionen, har du läst Pascal Merciers ”Nattåg till Lissabon”? En bok som jag verkligen gillade! Skulle vilja spendera en vecka i Lissabon tillsammans med den boken!
Hej Ulla! Vi köpte faktiskt hallon (dyra!) häromdagen till Frida som älskar dem. Det är ju lite lyxigt i Sverige att man kan plocka så mycket blåbär man orkar. Och hallon och smultron! Det kan man sakna! Därför blir jag så glad om jag hittar något jag kan plocka här! Ja jag har läst Nattåg till Lissabon! Jag läste den precis när vi flyttat ned och gillade den också! Spännande bok! Tydligen har den blivit film också men den har jag tyvärr inte sett än../ Åsa
Mamma gjorde alltid fläderblomssaft på somrarna när jag var liten. Det var på sommarlovet, så det kan ha varit i juni, eller juli kanske…
Någon gång mitt i den svenska sommaren kanske, Helena! 🙂
Åh fläder! Jag älskar att man kan ta vara på sånt här i naturen. Blåbär, vinbär, fläder, körsbär m.m.m Det kostar ingenting och det är ett mysigt göra. Jag är själv inte jättebra på att ta mig tiden, men förra året plockade jag flera liter björnbär i ett stort buskage vid jobbet och förhoppningsvis får jag till det i år igen, kanske även lite blåbär om jag hinner innan semestern 🙂 (på tal om semestern, jag funderar på att bo i Sintra en vecka.. så vem vet, vi kanske ses igen, hihi)
Och den där bilden på skogen. Jag tycker verkligen att magin syns! Speciellt i hur ljuset faller i allén 🙂
Kram
Ja visst är det härligt att man bara kan gå ut och plocka sådär. Hallon och blåbär har vi ju inte här, men björnbär och medronho och en hel del svamp! (:
Vad roligt att du gillade Sintra så mycket, Joanna! Hör gärna av dig om du ska dit igen!
Åh så härligt med flädersaft, det gjorde vi för något år sen, men oj får bli i år igen…men som du skriver ett tag kvar tills flädertider i Sverige. Vi har precis kunnat skörda första rabarbern, så gott det med 🙂 Men undrar om det är en ”svensk smak” finns det utomlands? Härligt att hitta fläder Somrigt Ha en fin vecka
Hej Helena i Småland
Hej Helena i Småland! Vi pratade om rabarber häromdagen. Min fröken kände inte till växten, så det är tveksamt om det växer här Vi funderar på att smuggla ned en knöl och plantera…/Åsa
Åh, den godaste saft som finns utan tvekan! Så härligt med sådana mängder… börjar ni få högsommarvarmt nu?
Ja nu är det riktigt varmt, över trettio grader, men det kyls av vissa dagar av nordliga vindar!
Ja nu har vi varmt och skönt, Marie! Över trettio grader, men vissa dagar kyls det ner av nordliga vindar!
Låter smaskens och läskande, här i Idanha har vi haft 35 grader några dagar. Själv gör jag apelsinsaft, vi har många sådana träd. Men nu den stora frågan: var får du tag i citronsyra? Har använt vinsyra vi haft i bagaget men den är slut, hittar inte citronsyra någon stans.
Hej Ingrid! Citronsyra hade maken fått order att ta med sig hem från Sverige! I fjol gjorde vi utan citronsyra och det gick bra det med! Så härligt att ha en massa apelsinträd! Vårt enda verkar lite visset i år. Tror inte det trivs riktigt så det blir inga egna apelsiner i år…):