Kan man tälta i Portugal?

Kan man tälta i Portugal? Den frågan ställde våra barn redan innan vi flyttat hit. De erfarenheter de haft av camping i Sverige hade tydligen gett mersmak.

Första gången, i lånat tält på Finnhamn.

 

Andra gången, på Torö.

 

Självklart kan man campa i Portugal också! svarade vi förstås, men lite svårare har det varit att besvara följdfrågan. Under de dryga tre och ett halvt år som gått sedan vi flyttade hit har barnen med ojämna mellanrum frågat när vi ska åka och campa, och på den frågan har vi aldrig haft något bra svar förrän alldeles nyligen.

På något sätt har det alltid känts lite inaktuellt att åka och campa. Vi åker ju sällan så långt hemifrån att vi behöver övernatta, och så är det ju det där med allemansrätten eller snarare bristen på den. Själva grejen med camping är ju att ställa upp tältet där man känner för det, och leva lite vildmarksliv där för sig själv. Och hur är det med campingar? Är de fulla så man måste förboka på sommaren? Är de stängda på vintern? Jag har googlat lite halvhjärtat, men varken blivit så mycket klokare eller mer inspirerad av det jag hittat. Och så har vi ju inget tält.

Den här såg ju i och för sig ganska cool ut, men då har man ju grannar..

 

”Tält” stod faktiskt överst på barnens önskelista till tomten i år, men tomten hade inte med sig något sådant. Det var en fin önskning tyckte vi i och för sig, men det kändes ändå lite inaktuellt då när vi köpte julklapparna. Men så ett par dagar senare när julen var överstökad och det var ett par dagar kvar på det gamla året såg väderprognosen faktiskt väldigt lovande ut, och plötsligt kändes det som att det var dags. Nu skulle man faktiskt kunna åka och campa om man hade ett tält, sa jag till Sverker. Ja, faktiskt! sa han, och så var det bestämt.

Vad roligt det var att överraska barnen totalt med att plötsligt en dag i slutet av december säga vid frukosten att nu ungar, nu åker vi och köper tält och sovsäckar, och sedan åker vi och campar! Glädjen! Jublet! Ett dygn senare var vi på väg med en sprängfylld bil i riktning Brasilien. Det krävs ju lite förberedelser och man behöver ju ha en hel del grejer och proviant för att klara sig i vildmarken ett par dagar.

 

Man måste prova att sätta up tältet!

Proviantera och se så att man inte glömmer tändstickor, ficklampor och annat viktigt!

 

Just den här gången var syftet med det hela själva campingupplevelsen och att testa utrustningen, så vi åkte inte så långt. Vi siktade på en plan liten plätt lite för sig själv med havsutsikt och träd så man kunde hänga upp en hängmatta och där det fanns möjlighet till aktiviteter.

Här någonstans måste det ju finnas en liten vik för oss?

 

Här kanske?

Funkar!

 

Vi behövde faktiskt mat innan vi orkade sätta upp tältet. Det är ju det som är det bökiga med att campa. Att man ska sätta upp tält, sova på luftmadrass och laga mat utan kök, men det är också det som är själva grejen.

 

Nu lagar vi mat! Vi hade allt möjligt gott med oss. Köttbullar, nudlar, korv med bröd, ingredienser till pannkakssmet..

Vi startade med en klassiker

När vi var mätta och belåtna var det bara att börja göra oss hemmastadda och sätta igång med aktiviterna.

Börja fixa för natten..

 

Perfekt! Det enda som bekymrade oss nu var skylten med ett överkorsat tält och en överkorsad hund, alldeles intill platsen där vi parkerat bilen. Och så var det ju faktiskt vinter och nätterna kunde bli rätt kalla. Skulle vi frysa under natten och skulle man våga göra en brasa? Och hur hemska spökhistorier skulle Sverker berätta? Nu började det skymma..

 

 

Hur det gick får ni läsa om i nästa inlägg eller så.

Kommentarer
  1. Pingback: Bortugal | Sju saker som är bättre i Sverige

  2. Pingback: Bortugal | Lucka 13: På en portugisisk camping

  3. Oj oj vilket härligt inlägg Åsa! Det är sånt här som är essensen i livet enligt mig 🙂 Jag drömmer vidare om min plåtis och ta-dagen-som-den-kommer-semester i riktning Portugal.

  4. Waaah! Vilken cliffhanger! Berätta hur det gick! Jag blir supernyfiken nu, ju! 🙂

    Vi tältade några gånger på några öar i Göteborgs skärgård när jag var liten. Det var mysigt. Sist jag tältade var 2014 på Urkultfestivalen. Självklart lyckades vi slå upp tältet på en rot.

    Min spanske sambo har aldrig tältat. Men jag skulle gärna göra det med honom och min son om några år. 🙂

    (Mina farföräldrar råkade tälta i närheten av ett järnvägsspår i Spanien under Francodiktaturen. De blev påkomna av Guardia Civil och var tvungna att dra… hehe)

  5. Vilken underbar överraskning för barnen! Köpa tält och sovsäckar och nästa dag åka iväg på camping!
    Att det inte finns allemansrätt är ett problem i Spanien också. Jag vet inte var jag skulle våga fricampa här. J har blivit ivägkörd när han fricampat, och jag har kompisar som fått böter bara för att de har sovit i sin bil, det får man inte heller. Den svenska allemansrätten är fantastisk.

    • Ja det är den verkligen, Casa Annika! Synd att den inte finns här, men vi bestämde oss för att chansa ändå. Friskt vågat..
      Det var fantastiskt roligt att se hur glada barnen blev av överraskningen! /Åsa

  6. Sätta upp tältet på prov, listor,,, Ja, så gjorde inte jag när jag var ute o tältade.Det var den hårda skolan som gällde. Men vart efter tiden gick blev det hel del grejer som skulle med.
    Till slut blev det så mycket att det fick bli en husvagn istället.
    På andra sidan floden där jag bor är det en hel del som fricampar oavsett säsong. Alltifrån små tält till husbilar. Det finns kringelikrokvägar ända ner till vattnet. Det saknas inte stora skyltar om att camping är förbjuden + det stora allmänna campingförbudet i landet. Folk campar ändå! Många campingar verkar vara kommunalt ägda, ganska tråkiga anläggningar och hårt slitna. Sedan finns de alla dessa mindre campingar som av någon anledning drivs av holländare. Trevliga ställen men mycket regler och väldigt puttenuttigt.
    Husbilsägare lever i en egen liten gräddfil. Dom har särskilda pakeringar och uppställningsplatser lite varstans i landet, så visst är det lite orättvist att inte få lov att fricampa en natt eller två.

    • Ja det är ju inte så mycket begärt, eller hur, Arne, om man lovar att inte skräpa ned! Fast jag kan förstå att de inte vill ha horder av fricampare som uträttar sina behov och har sig i skogsbrynen. Ja det var kanske lite mesig att provsätta upp tältet. Jag var emot det men blev nedröstad. Listan var min älsdsta dotters ide. Hon gillar listor. Rätt bra i detta sammanhang, för det är så lätt hänt att glömma något viktigt. Som tändstickor../Åsa

  7. Härliga bilder! Vi bokar aldrig campingar i förväg, oavsett land och oavsett tid på året. Om man vill till ett väldigt specifikt ställe och vill vara där under en populär period kan man förstås behöva boka. Vi brukar mer tänka att det blir som det blir 😉

  8. Vad mysigt det ser ut!! Att ta med hängmatta var avancerat men en riktigt bra ide. Nu är jag ingen campare i praktiken (utom någon enstaka natt var tredje år typ) men i tanken är jag en friluftsmänniska av rang…
    Inser att svensk allemansrätt är fantastisk!

  9. Vad trevligt med camping. Synd på förbuden men dom gäller nog bara under campingsäsongen..? Mycket kul för barnen att ni kom iväg.
    Sist jag campade var det 1 meter snö och -25 grader kallt! Detta var under värnplikten.

  10. Hej Åsa!
    Jag hittade in på din blogg för någon vecka sedan, jag fastnade direkt och ville veta hela er historia från början. Vilket ledde till att jag istället för att koppla av med att läsa en bok på kvällarna efter jobbet (mellanstadielärare, så jag tycker inläggen om skolans värld är extra intressanta) så har jag läst din blogg från första inlägget till dagens inlägg (en del inlägg mer ingående än andra). Tack för att du (ni) delar med er! Nu har du fått ännu en trogen läsare! 🙂
    /Camilla

    • Jag campade också när jag var liten, Emma.Campingsemester varje sommar, sedan blev det ett långt uppehåll mellan Roskilde och tills jag själv fick barn. Kul att få uppleva det med dem! /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *