…frågar folk som ska komma på besök och då får de kanske en lite beställning på sådant som vi saknar. Den här gången bad jag att få påfyllning av
Asiatiskt ströbröd
Askorbinsyra
Torrjäst
Pulverhollandaise
Och det fick jag!
Kanske lite otippade grejer?
En del svenskar som bor utomlands kanske saknar bryggkaffe, knäckebröd, lakrits, tunnbrödrulle, sill eller sådant. Svenska köttbullar? Köttbullar kan man köpa varsomhelst här om man inte vill göra själv. Det där med att köttbullar skulle vara så typiskt svenskt är ju en myt. Almóndegas här, albondigas i Spanien, fricadelli i Italien, och säkert finns det grekiska och turkiska köttbullar också.
Det har tydligen funnits en svensk restaurang i Cascais som man blev tvungen att stänga igen för något år sedan på grund av höjd lokalhyra. Jag tror inte jag hade känt behov att gå dit även om den funnits kvar. Jag vet inte vad jag skulle beställa. Janssons Frestelse? Kåldolmar? Sill? Vi åt nästan aldrig svensk husmanskost i Sverige heller.
Förra veckan bakade vi faktiskt kanelbullar på torrjäst som gick ut i juli. Det gick ganska bra. Nybakade kanelbullar är ju svårslaget, även om Portugal är ett paradis för folk som gillar fikabröd och bakverk. Jag skickade med tjejerna bullar till mellis och skolvärdinnan som hade fått smaka ville ha receptet! (Hm. Kavla, på portugisiska?!)
Längtar man efter svensk mat finns ju det stora svenska möbelvaruhuset i närheten. Av någon outgrundlig anledning tjatar Jonna ofta om att få åka dit. Där vill hon leka på Småland och sedan äta köttbullar. Hon verkar ha den svenskaste magen i familjen! ”De har ju så god mat där!” säger hon…och det kan jag ju inte hålla med om precis, men i december blir det nog en vända dit så vi kan handla glögg och pepparkaksdeg. När vi ändå är där kan vi köpa lingonsylt också. Och tunnbröd. Bara för att det finns där.
Jonna gillar också ”portugisisk tomtegröt” eller arroz doce, som är en vanlig efterätt.
Men det jag saknar mest här i matväg är faktiskt utbudet av exotiska ingredienser som man blivit van vid i i svenska matbutiker. Sesamolja, currypaste, quinoa och dylikt. Vi har ju fått ganska internationella matvanor i Sverige. Så är det inte här! Här är det den traditionella husmanskosten som gäller. På vår närmaste matbutik i byn finns det ibland fetaost och ibland chutney. Utöver det finns det inget utrikiskt utan inriktningen är väldigt tydligt det traditionella portugisiska köket. Så ser det ut på de flesta mataffärer.
Jag har lärt mej bunkra upp parmesan, sweet chili-sås, pesto och annat jag tycker det är svårt att vara utan när vi är på någon av de större och mer välsorterade matbutikerna. Då går jag direkt till hyllan för ”exotisk mat” och plockar på mej allt möjligt, för att kunna variera menyn lite mer och för att kunna laga maträtter som jag är van att laga.
Vissa saker har jag gått helt bet på att hitta här, så det har jag bett folk som kommer hit ta med sej. Kinesisk soja. Asiatiskt ströbröd. Innan jag hittade sweet chili-sås i en butik här fick jag nästan panik över tanken på att leva utan sådan, så det var det första jag bad vår första gäst från Sverige ta med sej hit.
På stora stormarknaden är det så att parmesan och feta finns i den ostdisk som är märkt ”utländska ostar”. Och sedan finns det fem diskar med inhemska ostar. Som också är jättegoda i och för sej! Men man har ju sina vanor och recept, och det är svårt att plötsligt ställa om hela sin matlagningsrepertoar för att utbudet av ingredienser är annorlunda här.
En sak vi inte ville vara utan och som var svår att hitta var osockrad yoghurt, helst i någon annan form än larviga portionsförpackningar på 1- 1,5 deciliter. Naturell yoghurt är nästan alltid sockrad av någon anledning. På stormarknaden hittade vi enlitershinkar med grekisk yoghurt som vi bunkrar 5-6 av åt gången av eftersom det är lite omständligt att åka dit enkom för yoghurten. Jag blev faktiskt tillfrågad vid kassan en gång vad sjutton jag skulle med sådana mängder yoghurt till. Som om det vore onormalt. Det är det nog här. (Kanske i Sverige också?!) Frukost! svarade jag!
Något icke ätbart som jag bett folk ta med från Sverige är en diskborste! Finns inte här! Jag vet inte hur de klarar sej utan, men vi är väldigt rädda om den vi har nu! (Och önskar oss en ny i julklapp!)
Askorbinsyra? Vi använder det till att ta bort den gröna färgton som framför allt Jonnas tokblonda hår får av att bada i poolen flera gånger om dagen. Jättebra tips för alla blondiner som lider av den sortens lyxproblem.
Nu undrar ni kanske vad folk äter här (förutom köttbullar och bakverk), och om vi blivit mer portugisiska i våra matvanor, kanske tagit till oss något av den portugisiska husmanskosten nu när vi bott här ett bra tag. Det har vi faktiskt, men det får jag skriva om i ett annat inlägg!
I år vet vi att man ska komma utklädd till skolan på Halloweenfredagen också! I fjol var alla utklädda utom våra…
Hej
Kinesisk soja tycker jag de flesta butiker har. Däremot är japansk svår att få tag på. Torrjäst hittar jag iaf på Pingo Doce. Youghurt finns på Continente i literförpackningar.
Hej Åse! Ja någon sorts soja har de, och den är väl kinesisk, men den är blaskig och inte så mörk och tjock som den jag behöver till mina recept. Jag har testat flera! Torrjäst har jag nu också hört att det finns att köpa här, till exempel på bageriet. Det visste jag inte innan. Det var när jag pratade bullrecept med skolvärdinnan som vi kom fram till att det inte var något problem att få tag på jäst här. Säger ju sej själv egentligen! Det bakas ju för fullt så det måste ju finnas jäst! Yoghurten i literförpackningar har vi också hittat på continente. Det är dit vi åker för att bunkra! Men det är konstigt att det finns en massa varianter på varenda liten skruttaffär just utom naturell osockrad youghurt, som om det vore något exklusivt och ovanligt, tycker jag!
Själv har jag letat ihjäl mig efter vaniljsocker. Har bara hittat en väldigt stark, liksom salt variant på Jumbo. Älskar att läsa din blogg så fortsätt!
Åh! En Åsa i Portugal som gillar min blogg! Vad kul! Vaniljsocker har jag köpt, på Continente tror jag. Mitt heter azucar baunilhado och märket är Globo. Jag har inte tänkt på ifall det är starkt eller salt (?!). Minns inte riktigt vad jag använde det till.
Jaha. Det lät ju gott. Jag har väl varit på fel ställen i Asien. Det lär väl finnas på Maxi. Får ta en sväng dit.
Ja Asien är ju ganska stort!! (: Lustigt forum för detta recept med panko! Jag vet inte var i Asien det kommer ifrån, eller hur det kommer sej att jag brukar panera i det, men jag har liksom vant mej vid det.
I Sverige kan jag sakna den underbara yoghurt kylen .
Alla ostar och allt annat det finns mkt utav på Continent, Jumbo och de andra stora
Vad gör du av asiatiskt ströbröd? Jag har aldrig hört talas om det…
Panerar! Det blir frasigt och gott. Fisk, kyckling eller kalkon tunt skuret, vänder i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sedan i asiatiskt ströbröd ( panko) Ris och sweet chili-sås till! (:
Yoghurtproblemet känns väl igen från Spanien! Återigen rolig läsning. Tack 🙂
I-landsproblem, men ändå! (: