Jordbävningen i Lissabon är ju vida berömd som den största naturkatastrof som drabbat Europa, men översvämningarna i Lissabon hade jag inte hört talas om förrän igår, och det var faktiskt igår (och idag) det svämmade över, fast för 50 år sedan.
Under dagarna 25-26 november 1967 regnade det 111 mm i Lissabon, vilket är nästan lika mycket som det i genomsnitt brukar regna under hela november. Regnmängden ledde till översvämningar som räknas som den näst största naturkatastrofen i Portugals historia. Mer än 700 personer miste livet, en siffra som låter ofattbart hög.
Översvämningar äger rum med jämna mellanrum nuförtiden också, både i Lissabon och andra delar av landet. Samma regnmängd idag skulle antagligen också orsaka en hel del skada, men knappast så många dödsfall. Anledningen till att översvämningarna blev så dödliga var att stora delar av Lissabons befolkning på den tiden levde under extremt fattiga förhållanden i områden som mest liknade kåkstäder. (källa Journal de Notícias som också har en massa bilder från översvämningarna i sin artikel)
Enligt samma källa försökte Salazar tysta ned det inträffade, men nyheten om katastofen skapade rubriker utomlands också, och hjälporganisationer från utlandet nådde Lissabon.
När jag googlar efter information och bilder från översvämningarna i Lissabon snubblar jag också över översvämningen i Cascais i november 1983. Den orsakade stora skador men bara två dödsfall. Bilderna och historierna från översvämningarna är dramatiska. Exempelvis berättas det om rövare som rodde runt och passade på att ta sig in genom fönstren i översvämmade hus.
November (och december) är vanligen den regnrikaste månaden, men i år har det regnat minimalt, och det larmas i stället om torka och eventuell vattenransonering. Förstörda skördar, brandrisk (ända in i november!). Om det är lika allvarligt som det låter vet jag inte, men det ryktas till och med om att flera av de portugisiska flodernas källor torkas ut. Bland annat Douroflodens källa, som ligger i Spanien.
Vi får hoppas att regnet kommer i år också, och att det inte kommer allt på en gång.
När det gäller väder är lagom definitivt bäst.
Hade inte hört talas om detta heller. Men under Salazar var väl landet i utkanten av Europa och slutet.
Men nu dog ju över 100 i bränder i år. Officiellt. Många fler säger folk omkring oss. Man menar att myndigheterna mörkar. Media undersöker inte.
Efter 1967 har enorma arealer Eucalyptus planterats. De dränerar landet på vatten. Vilket lett till torka. Och leder till bränder. Nu har dessutom regnat väldigt lite detta år. Torkan drabbar hela iberiska halvön. Där Portugals floder har sina källor. Läget är allvarligt.
Ja man hör mycket oroande saker om torkan och många fruktansvärda historier om bränderna. En stor tragedi.
Min faster var/är bosatt nära floden Tejo lite norr om Lissabon och förlorade allt hon ägde. Men min höggravida faster och hennes man kunde klättra upp på husets tak och invänta hjälp; jag vet inte hur länge de fick vänta men tre dagar senare födde hon en frisk pojke på sjukhuset, min kusin Paulo.
Wow Manu!
Jordbävningen (och en tsunami va?) har jag hört något om förut men aldrig översvämningarna. Hemskt att landets ledare/diktator försöker tysta ner allt så folket blir än mer lidande!
Ja, jag vet inte så mycket om hur det var på den tiden, Joanna, men så stod det i alla fall i tidningen. Tror du läst om jordbävningen här på Bortugal – är rätt säker på att du kommenterade! 🙂 /Åsa
Tsunami ja. Enorm. Och eldstormar. En helgdag. Alla var i kyrkan. Där alla ljus var tända. Portugal hämtade sig inte efter denna katastrof.
På allhelgonadagen 1755. Kan hända igen. När som helst.
Precis Floden Tejo ser ju stor och mäktig ut man är i verkligheten en rännil av vatten det vi ser som flodmynning är Atlantvatten som åker in och ut med tidvattnet. I spanien har de dämt upp vattnet även till Tejo så det släpps bara fram lite till Portugal då de har stor konstbevattning till sina druvor. Översvämmningen i Lissabon 1967 drabbade även Cascais där vattnet stod 3 meter högt i alla butiker där vid MERCADON där de brukar ha lite olika tillställningar med underlig ”mat”
Det kan jag tänka mig Claes, att det inte bara var centrala Lissabon som drabbades! Hu! Oroar mig för övrigt över kärnkraftverk på spanska sidan som skulle kunna läcka ut i Tejo, men det kanske är något jag misssuppfattat. Bäst att inte googla på det. /Åsa
Ojojoj! Regn är ju bra … i lagom mängd. Lagom är inget dumt ord faktiskt 😉 Här är det regnigt och mörkt just nu, känns inte lagom alls faktiskt … Hoppas allt är fint med er!!!
Lagom är bäst, Freedom. (fast landet lagom är inte så lagom egentligen men det är en annan historia) Vi har det bra här i Bortugal. Hoppas ni har det bra också! /Åsa