Oxveckor

Denna marsmånad dök ordet oxveckor plötsligt upp i huvudet på mig, där det legat och samlat damm och varit helt onödigt och oanvändbart i flera år. Finns det oxveckor i Portugal? Nej, det gör det nog inte egentligen. Här finns det ingen del av året som man vill snabbspola. Ingen månad som varje år känns som en mörk tunnel eller en lång färdsträcka då det bara är att köra ned huvudet, bita ihop och vänta på bättre tider eller kanske bara en glimt av solen, som man kanske får om någon månad eller tre om man har tur.

Oxveckorna, är enligt nyare muntlig tradition, perioden efter trettonhelgen fram till påsk. Dessa veckor upplevs oftast som tröga och tunga, därav ox- i förleden. (Wikipedia)

Nenhum resultado para “oxveckor”.

(Sökresultat från översättningssidan Linguee : ”Menar du kanske oxpecker? Inget resultat för oxveckor”

Ändå dök alltså ordet oxveckor upp i mitt medvetande och kändes plötsligt aktuellt och relevant. Jag tror det var kombinationen av förkylning och dubbeljobb (kurser som löper parallellt ett tag) och flera veckor med ovanligt dåligt väder som väckte ordet oxveckor ur sin dvala i mitt snuviga huvud en morgon då jag kom till jobbet dyblöt efter att det tredje paraplyet blåst sönder. Det tredje den här månaden.

Man vill extra gärna komma torr till jobbet just de dagarna man har lektioner i en sal utan värme.  Men det var bara att bita ihop, ta en huvudvärkstablett, köpa en kopp te i fiket, snyta sig och släppa in eleverna i den råa salen och sätta igång och förklara (igen) varför ordet inte ibland ska stå före det finita verbet och ibland efter. Och snyta sig igen.

 

Nej den fungerar inte!

I måndags tog jag bilen. Det gjorde alla andra också.

 

Alla klagar på vädret, som faktiskt är ovanligt dåligt denna vår. Stormarna avlöser varandra och i stället för spridda skurar har vi haft regn utan uppehåll i flera veckor känns det som. Nu får det faktiskt räcka, säger alla. Já chega! Men föga verkar det vara färdigstormat för knappt har den förra stormen bedarrat så dyker det upp varningar om nya.

 

”Mycket allvarligt! I helgen kommer Stormen Hugo! Och sedan kommer Irene! Sedan slutet av december 2017 till mars har stormarna avlöst varandra och solen har vi knappt sett. Ändå råder torka i landets–”

 

Lite överdrivet kanske. Nog har vi sett solen mellan stormarna, men regnet har inte varit långt borta, och stormarna har varit fler än vanligt. Jag får skriva mer om stormarna i ett annat inlägg. De ställer till med en hel del längs kusten, men oss har det egentligen inte drabbat mer än att några paraplyer blåst sönder och att vi blev förkylda. Först var Sverker döende i mansförkylning och sedan blev jag krasslig.

 

Ibland skiner det upp och blir mer regn.

Jag vet. Hur mycket jag än beklagar mig kan de inte mäta sig med svenska oxveckor, våra futtiga veckor med ruskväder och förkylning. Det kan inte ens mäta sig med en ovanligt mild skandinavisk november, och efter den kommer ju vintern. Efter vårt lilla rusk kommer sommaren som varar till november. Vi är nog bara bortskämda med vackert väder. Det är faktiskt synd att klaga.

Inte heller ska jag klaga på att jag nu jobbar mer än vanligt en period. Tvärtom faktiskt. Jag har världens roligaste jobb och världens trevligaste elever. Jag lär mig själv massor varje dag och skrattar flera gånger om dagen, och så får jag ju betalt för det. Inte mycket, men det är nästan så kul att jag kunde göra det gratis. (Fast kanske inte i ett klassrum utan värme i blöta kläder när jag är förkyld.)

Det hjälpte att bita ihop och dricka te, nu är jag frisk igen och har ett nytt paraply och ordet oxveckor kan arkiveras under ”onödigt vokabulär” igen. Även Sverker överlevde. Nu är det bara en stormig och ostadig vecka mellan oss och påsklovet, som ska fyllas med äventyr och överraskningar.

Kommentarer
  1. Pingback: Bortugal | Innan vi åkte

  2. Pingback: Bortugal | Havet tar och havet ger

  3. Jag gillar det mest utom november i Sverige och nu, när det är vårvinter är det ju UNDERBART här! Har haft en helg med strålande sol från en intensivt blå himmel, kalla nätter håller kvar säkra isar och lite snö på marken medan värmen stiger på dagarna och takdropp och fågelkvitter förgyller livet. Jag njuter. Och fotar. Och bloggar 🙂

  4. Jag har hört ordet men här i Västergötland säger vi oxaveckor. Underbart vinterväder idag, snö, sol och minus 3 grader.

  5. Apropå stormar och Portugal så tänkte jag på er, eller snarare på din man som jag förstått är en hängiven surfare då jag nyligen läste om en känd australisk big-wave-surfare, Ross Clarke-Jones, som var nära att drunkna i Nazaré. Han klarade sig visst med hjärnskakning och ett befarat benbrott. Att surfa har jag förstått är förenat med vissa risker.
    Är man spänningssökare så passar det förstås. Inget för mig med andra ord.

    • Surfen i Nazaré är inget för oss mer än som åskådare. Det är imponerande att se! Maken vindsurfar faktiskt i stormarna fast i mer skyddade vatten där vågorna inte går så stora! /Åsa

  6. Oxveckor och hundår, grisdagar och svintider – det är bara att bita ihop för det går över. Det verkar vara riktigt dåligt väder i år. Förra året när vi “bodde” i Lissabon feb-mars regnade det bara de första tre dagarna.

    • Fler bra och roliga ord! Det stämmer att vädret är ovanligt dåligt i år. Den tredje blötaste mars detta århundrade och då är mars inte slut än. Men det behövdes regn. /Åsa

  7. När man jobbar långa dagar och det är tunga moln från morgon till kväll får man inte mycket dagsljus. Jag gillar stormvädret bättre för det kommer med ömsom sol ömsom regn.

    Men den portugisiska förmågan att se det sämsta i allt som händer här triumferar verkligen i beskrivningarna av den pågående meteorologiska situationen. Det är minsann samtidigt alldeles förfärligt regnigt och svår torka!

    • Ja jag reagerade också på skildringen av det hela. Eländes elände! Det brukar faktiskt skina upp lite emellanåt och nog måste regnet fylla på dammarna lite? /Åsa

  8. Jag är tillräckligt gammal för att ha hört ordet! Så sa man på landet! Bästa platsen just nu i Portugal är i sängen under duntäcket med en varm hund bredvid sig och en god bok!

    • Ja man måste kanske ha varit med ett tag för att ha fått med sig ordet eller så används ordet bara regionalt. Jag blev förvånad över att så många inte hört ordet. Jag håller mig i soffan, med hundar och katter och ljudbok idag. Fast jag måste nog gå ut en sväng annars blir jag knäpp. Ofta är det inte alls så kallt som man tror, bara det är uppehåll är det skönt att komma ut! Hunden måste ju få en runda också!/Åsa

  9. Här är det också lika hopplöst! Regn-regn-regn! Någon timmes sol bara för att locka oss och se till så vi håller hoppet och modet uppe men sedan regn-regn-regn igen. Mars har i alla fall lite mer värme medan det plaskar, februari var vidrigt!

    Men peppar peppar har vi klarat oss från förkylningar. Men mamma och pappa kommer på fredag så de har väl med sig en laddning från flygresan så det fixar sig nog. Och vad ska man säga, det är nästan – inte riktigt, men nästan – enklare att vara förkyld själv än att ha en man hemma som är det. Tror det ligger i deras gener, de kan liksom ”let go” för de har redan jagat maten och det får räcka så länge medan kvinnan fortfarande ska se till att det finns mat på elden. 😀

    Men idag skiner solen samtidigt som det regnar. Ett steg i rätt riktning!

    Ha en riktigt härlig helg!

      • Jamen tycker du inte att det ligger något i min teori! 😀 Eller om det till och med var mannen mins teori …? Ibland går det liksom ihop i skallen. Varit ihop så långe nu. Haha!

        Men det var ordet oxveckor jag skulle kommentera. Inte ett ord jag använder men har i alla fall hört det. Som skrevs i en annan kommentar, har väl med åldern att göra. Eller kanske vilka böcker man väljer att läsa? Eller en kombination …

        • Alla teorier är bra utom de dåliga. Jag kommer inte på någon bättre än din så vi kör på den så tills det kommer fram något vetenskapligt på temat. /Åsa

  10. Har heller aldrig hört ordet. Däremot så har man i kropp och själ känt av dessa veckor även om man inte haft ett namn 😉
    Sitter just nu i Sverige och ska snart avresa till vårt älskade Portugal i slutet av mars.
    Vi har numera fyra olika väderappar som vi swishar mellan och väljer den som visar bäst väder?.
    I mars har apparna varit väldigt överens i lågtrycken, vilket inte alltid varit fallet.
    En viss tillfredställelse när man pendlar mellan Sverige o Portugal är känslan av att nu valde vi rätt period för att vara hemma.
    Fast om -15 och två meter snö i 4 månader någonsin kan vara rätt ?.
    Vi längtar allltid, trots stormar och lågtryck!
    Det har nog mer med ” livet ” i Portugal och mindre med vädret att göra?

    • Ännu en som klarat sig fram till nu utan detta fantastiska ord! Jag är också ”besatt” av väderappar, trots att man kan ha en mer avslappnad inställning till vädret här i allmänhet. Det kommer alltid fler soliga dagar så det gör inget om man missar en och så vidare, men det är alltid bra att ha koll på väder och vind. Barnen har alltid rätt kläder medan kamrater åker på utflykt till skogen i shorts och linne fast appen talat om att vinden ska vända och det ska blåsa nordan, eller kommer i vinterkängor när det slår till och blir 25 grader varmt. Jag kollar andra platser också. Är det snö i de städer mina portugisiska f d elever flyttat till? I Serra da Estrela? Kanske typiskt svenskt? En elev som har en svensk pojkvän säger att han också alltid kollar en massa platser på väderappen. Fyra månaders snörik och kall vinter kan nog vara rätt om man gillar att åka skidor, och så kan det ju vara vackert med snö, men visst blir det tungt. I oxveckorna. 😉 /Åsa

  11. Aldrig hört uttrycket Oxveckor förut. Tack för den lärdomen! Snart är våra oxveckor slut och nästa år kommer vi befinna oss i Portugal troligen just under dessa månader och då hoppas vi att vädret är mer stadigt så vi slipper oxveckorna där.

    • Har du inte hört det ordet? Det är väl ett ganska gammalt uttryck som fått nytt liv. Det är ovanligt dåligt väder nu och det upprepar sig säkert inte. Våren brukar vara den regnigaste årstiden (tycker jag) men det brukar vara mer utspridda skurar och mer sol emellan Och inte så mycket stormar. /Åsa

      • Jodå jag är bekant med oxveckor, troligen p.g.a. Min höga ålder. ?. Vad de senaste tre veckorna kallas i Portugal vet jag inte. Regn, regn och mera regn kallt blåsigt och just ingen sol. I mars så här långt har vi, i Pombal, fått 272 mm. Gladast är labradoren då vi fått en liten sjö i skogen att plaska i på morgonpromenaden.

        • Ja vår hund gillar också att bada i pölar. Ligga i dem och dricka ur dem samtidigt! Visst har det varit kallare än vanligt, och blötare, ändå säger de att regnet inte räcker till vattenreserverna. Jag har som sagt gått i täckjacka sedan i november och ett par paraplyn har gått åt. I maj kommer nog värmen ordentligt! /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *