På spahotell i norra Portugal del 2

Det må vara nära hur nära som helst från Vila Nova de Cerviera och Hotel Minho till allt möjligt som jag skrev om i förra inlägget och mer därtill, vi tyckte som sagt att närmiljön och spavistelsen räckte väldigt långt som upplevelse denna gång och då hann vi ändå bara med en bråkdel av det lokala utbudet av aktivitetar och sevärdheter.

När vi badat oss möra och mjälla i Hotel Minhos spa-avdelning gav vi oss ut på upptäcksfärd, utrustade med en liten karta över Hjortstaden och med en handfull tips från personalen i receptionen. Marknaden, som tydligen är vida berömd, en promenad längs floden, ett besök på flodmuséet och så hjorten med den fantastiska utsikten lät som en bra plan för dagen och det var det. Vi började med marknaden, som hålls varje lördag intill Vila Nova de Cerveria på en en stor öppen plats mellan floden och ringmuren.

minho april 2016 205

Honungen och andra lokala produkter

 

minho april 2016 225

minho april 2016 272

Det blev faktiskt en del fynd, bland annat 225 gram handdukar, för här säljs handdukar till kilopris. Man kunde även köpa höns, påfåglar, kaniner och minisköldpaddor men vi lyckades låta bli att köpa fler husdjur fast det var svårt.

Efter marknaden blev det en promenad i Vila Nova de Cerveiras gränder och vidare längs floden som flöt stilla fram.

 

minho april 2016 259minho april 2016 294

minho april 2016 240

Bron över till Spanien

Bron över till Spanien

 

Det var mest barnen som propsade på att vi skulle besöka flodmuséet och vi ville ju inte neka dem att lära sig mer om fiskar och fiske i floden Minho. Det dämpade besvikelsen över att inte ha fått köpa varken påfågel eller sköldpadda. Ett fint litet museum, med några fula fiskar. Uttern fastnade tyvärr inte på bild.

På flodmuséet

Sedan var det dags att spana in hjorten och hans utsikt. Sett från ovan ur hjortperspektiv var alltihopa nästan ännu mer sevärt. Vi blev kvar ganska länge hos hjorten och njöt av utsikten.

minho april 2016 331minho april 2016 328

Vi hann även med en tennismatch på hotellet innan middagen. Jag vann förstås, eller hur var det nu igen?

minho april 2016 378

minho april 2016 392

Massor av god mat hann vi äta, och så drack vi förstås mer av det pärlande gröna vinet som är typiskt för regionen.  Jag drömmer fortfarande om min svarta pasta med bläckfisk och Jonna pratar fortfarande om ”det godaste köttet i Portugal”.

minho april 2016 174

Vi hade lätt kunnat roa oss ett par dagar till i hotellets närmiljö. Vi hade till exempel gärna hunnit med kajakpaddling eller en cykeltur längs floden, där en flera mil lång cykelbana i naturskön och historisk miljö tar dig till vinodlingar,  flodstränder och medeltida städer. Väldigt lockande lät även besök hos närliggande vingårdar där alvarinhodruvor förvandlas till det berömda gröna vinet. Det får bli vid nästa besök på Hotel Minho.

 

minho april 2016 237

Cykelbana i vacker natur

 

minho april 2016 348

och i historisk miljö

 

minho april 2016 342

Nästa gång, som sagt. Den här vistelsen avslutades med en SPA- behandling i hotellets hydrosvit. Där masserades vi av vana och vänliga händer med en varm olja tillverkad av skal av druvor, en regional produkt som är välgörande för huden. ”Det kändes som kärlek” var Sverkers omdöme och han brukar annars inte vara så poetisk så det får anses vara ett mycket högt betyg. Jag vaknade till av att jag snarkade högt under min massage, ett väldigt gott betyg det med.

 

minho april 2016 423

Hotellets spaprodukter är organiska och baserade på lokala produkter som vindruvor och honung.

minho april 2016 428

Nymasserad Sverker

 

Trots att vi hunnit se och göra så mycket under vår spahelg var det fullkomligt utvilade vi checkade ut. Lite motsträvigt och med löfte om att återvända lämnade vi denna oas som definitivt var värd att åka till den portugisiska världens ände för att uppleva.

Inlägget är ett samarbete med Hotel Minho men alla åsikter mina egna. Och Sverkers. Och Jonnas.

Kommentarer
    • Vi älskar också marknader Steve och lokalproducerat är ju alltid bäst! Det där med kilopris på handdukar hade till och med min fröken Fátima hört talas om att de har på marknaden i Vila Nova de Cerveira. Hon vet ju i och för sig det mesta! Ett lokalt fenomen tydligen! Men varför inte?! /Åsa

    • Tack Inger! Vad glad jag blir! Jag som nästan tänkte köpa en ny kamera för att jag ibland tycker att jag inte riktigt får fram hur vackert det är, men då spar jag på de pengarna! 🙂 /Åsa

  1. Funderar en stund på om det finns liknande tokiga regler om att ha max 7 hönor o ingen tupp i Portugal. En påfågel,,, min fantasi har aldrig ens vågat snudda vid tanken.
    Längtar så efter att möta allt nytt.
    Ett spa besök, varför inte. Får man lite grönt vin till så.

    • Klart du ska gå på spa och dricka grönt vin och ha en påfågel, Arne! Hur det är med regler för höns vet jag inte, men i parken i Cascais spatserar de runt fritt flera sorters höns och tuppar, och så här års har en del av dem små kycklingar på släptåg. Och så finns där förstås påfåglar som ropar så det hörs över hela parken och halva stan! /Åsa

  2. En gång i månaden är det marknad i lourinha där säljs också fåglar kaniner mm blandat med allt möjligt annat som hör marknader till . Vi kunde inte motstå frestelsen utan vi blev med myskankor , helt perfekta att ha i trädgården då dom äter sniglar. Påfåglar låter också väldigt lockande så vackert . Lät som mkt skön helg ni hade det är ju så fint i norra PT ..

    • Vad trevligt att ha myskankor, Annelie! Det var en fantastisk helg och det var väldigt vackert! Visst är det roligt med alla marknader! Hoppas ni har det bra på alla vis! /Åsa

  3. Hej! Vill gärna få kontakt med dig, försökte maila men epost ogiltig blev besked.
    Vi är nyfikna på din flyttkontakt.
    Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *