I dagens inlägg ska vi ta en titt på världen utanför vår bubbla. Närmare bestämt ska vi ta en titt på Portugals president och portugisisk politik, apropå presidentvalet i januari. Det är alltså gammal skåpmat, men kanske ändå delvis nytt för er om ni inte läst om det någon annanstans. Det kommer att bli fler sådana inlägg med gammal skåpmat då jag ständigt sparar nyheter som jag tänker skriva om här men så kommer det annat emellan och det blir inte av. Nu blir det i alla fall av! Idag ska det handla om det portugisiska presidentvalet i januari. Över till presidentvalet, alltså!
Värt att uppmärksamma kring presidentvalet är först och främst att det ägde rum mitt den värsta fasen av pandemin. Under januari och februari månad 2021 dog fler av corona än under hela 2020. Mitt i detta och trots strikta restriktioner i övrigt genomfördes presidentvalet.
Valdeltagandet var hela 39 procent, och det är tydligen ungefär vad det brukar ligga på. Vinnare i valet var Marcelo Rebelo de Sousa, som redan var president och alltså blev omvald. Det var tydligen första gången någonsin som en president blev vald med stöd i alla valkretsar.
Vem är han då, den gamle mannen med de snälla ögonen? Om Marcelo är det värt att nämna att han är 72 år gammal, gillar att bada och ta selfies, och att han för något år sedan simmade ut och räddade några damer i sjönöd! Han verkar kort sagt vara en trevlig gammal man.
Förutom att han är folkkär och populär är han också smart. Innan han blev president undervisade han på universitetet och han har även varit politisk kommentator på ett av Portugals främsta nyhetsprogram på teve. En av mina före detta elever gick i skolan med honom, och har berättat att han fick pris för bästa elev, inte bara på skolan utan i hela Portugal! Han har också varit partiledare för PSD, Partido Socialdemocrata, som trots namnet lär vara ett högerliberalt parti.
Dock finns det förstås en hel del portugiser som inte gillar Marcelo och hellre vill se någon annan som president. Av dem röstade nästan 13 procent på Ana Gomes och på tredje plats i presidentvalet kom André Ventura (inte släkt med Ace Ventura) från oppositionspartiet Chega! Chega! betyder ”Det räcker!” och då menar man väl att man fått nog av den politik som förs nu och vill se förändring.
Om man kollar lite närmare på Venturas Chega! verkar de vara ett nationalistiskt och konservativt parti långt åt höger. Portugal åt portugiserna! tycker de. Bland annat vill de ha register över portugisernas etniska tillhörighet, för att kunna kartlägga olika gruppers bidragsberoende. De vill också begränsa invandring, speciellt från muslimska länder. Nämnvärt är också att de respekterar regnbågsfamiljer, men de vill inte erkänna dem i laglig mening. Deras politiska program väcker starka reaktioner, och Chega! har inte mycket stöd hos portugiserna, men Ventura verkar alltså ha stöd hos cirka 12 procent!
I presidentvalskampanjen fick Ventura mycket uppmärksamhet för en kommentar om en annan presidentkandidat, nämligen vänsterns Marisa Matias, som är från Bloco Esquerda (Esquerda = vänster) En twitterkommentar om hennes röda läppstift och hur det fick henne att se ”oseriös” ut väckte starka reaktioner på sociala medier, och plötsligt dök selfies av kändisar med rött läppstift upp i flödet, ungefär som då när folk plötsligt skulle ha knytblus i Sverige.
Även folk jag känner plutade med röda läppar på fejjan eller insta och det tog ett tag innan jag förstod vad det handlade om, men det var jag ju tvungen att ta reda på. ”Jag röstar med rött läppstift på lördag!” skrev många. Varför det? undrade jag förstås, och tog reda på det. Nu vet jag och även ni, fast in real life syntes ju inte detta alls. Hade det inte varit för masktvånget hade det kanske blivit ganska effektfullt!
Läppstift eller ej, nu var det alltså Marcelo som tog hem det hela. Som president har han inte så mycket makt, men det är han som utser premiärministern och han kan – om han vill – utlysa nya val om han tycker det behövs. Nu verkar han komma bra överens med sittande regering, med socialistpartiets Antonio Costa i spetsen, som premiärminister.
Själva makten röstar man om i riksdagsvalet, vart fjärde år. Så här gick det i valet 2019, senast det var dags.
Det brukar vara antingen PSD (högerliberala) eller PS (socialister/socialdemokrater) som bildar regering i Portugal, och nu har man en vänsterregering redan 2015, som bygger på en lite bräcklig allians tydligen. Den kallas i folkmun och rent allmänt för ”a geringonça”, vilket jag tror kan översättas med ”grunkimoj” som i alla fall i mitt ordförråd är någon form av obegriplig mojäng.
Här kan man läsa mer om Portugals regering. Eventuella åsikter eller fel där tar jag inte ansvar för, men tyckte det var intressant läsning. Länk till artikel om regeringsbildningen.
Vänster eller höger, hitåt eller ditåt, uppåt eller nedåt, som svensk reagerar jag i alla fall ibland på att de sociala skillnaderna är så stora i Portugal. Det finns många som knappt har något och samtidigt ser man fler lyxbilar och palatsliknande hus där det bor folk som har städerska, trädgårdsmästare, barnflicka, privatskola, chaufför och allt möjligt. Kanske är det mest markant just där vi bor, och inte så tydligt i övriga landet, men i alla fall. Här verkar det nästan som att man antingen ÄR städerska /trädgårdsmästare eller HAR städerska och trädgårdsmästare.
Speciellt när vi var nya här reagerade jag ofta på både (som jag tyckte) extrem fattigdom och extrem rikedom. Nu har jag kanske vant mig lite vid det, och jag antar att portugiserna är vanare än jag vid att livet är orättvist. Det är något som jag tänkt på ibland, att svenskar förväntar sig att livet ska vara rättvist, men portugiser gör det inte – om man ska generalisera alltså och det gör man, för enkelhetens skull.
Jag kanske helt enkelt ser det med alltför svenska ögon och använder för svenska referensramar. Ibland får jag för mig att hela den svenska politiken, även den högra, är mer vänster än den portugisiska vänsterpolitiken, men vad vet jag?
Någon expert på portugisisk politik eller politik i allmänhet är jag ju defintivt inte, men efter att ha skrivit detta kan jag i alla fall lite mer. Fördelen med sådana här inlägg är att jag blir tvungen att läsa på lite, och även om jag inte får rösta mer än på lokal nivå är det ju vettigt att ha någon koll på politiken i det land där man bor. Jag försöker hänga med, men det är inte så lätt! Kan någon hjälpa mig fylla i luckor, rätta eventuella faktafel och räta ut frågetecknen är jag tacksam!
Andra nyheter som sipprat in i min bubbla och som jag sparat och också hade tänkt skriva om är det där om den kriminella presidenten (inte Marcelo), det där om om illegal arbetskraft på semester-resort, en massgrav för barn, oväder, en försvunnen pojke och om när blixten slog ned i något helt osannolikt, men vi tar det en annan dag!
Det har också hänt spännande saker på vår gata. Bilar har rullat baklänges och Sverker har blivit skallad. Det kanske jag också ska skriva om? Vad ska jag ta först?
Pingback: Regeringskris och krasch! – Bortugal
Pingback: Den portugisiska Sócrates och rättvisan – Bortugal
Hej Åsa! Jag har ett kusinbarn som undrar var du undervisar någonstans i Lissabon.
Hon vill väldigt gärna lära sig svenska, är utbildad sjuksköterska, för att ha möjlighet att eventuellt söka sig till Sverige.
Hej! Jag har undervisat på ILNOVA i Lissabon, men kommer inte att göra det kommande termin. Där kan hon i alla fall anmäla sig till en kurs i svenska. Kurserna brukar dra igång i oktober. https://ilnova.fcsh.unl.pt/sueco-2/
Kontaktar hon carmen.lopes@iefp.pt (serviço público de emprego nacional) kan hon få avgiften delvis betald (eventuellt).
Bifogar även en länk till gratis nybörjarkurs, om hon vill börja bekanta sig med svenskan på det viset tills vidare: https://learningswedish.se/courses/11
(Jobbar nu av och till med distansundervisning baserat i Sverige, men för svenskar / redan invandrade)
Önskar henne lycka till!
Tack, jag meddelar henne detta ☺️
Intressant och bra skrivet som vanligt, tack! Nu vet jag lite mera i detta ämne :).
Har du/ni fått era vaccinationer? Hur hög är vaccinationsnivån bland invånarna?
Ha en fortsatt fin sommar trots jobb och snurriga restriktioner :D!
Hej! Vaccinationsnivån är ungefär som i Sverige tror jag. 60-70% tror jag, så det rullar på. Jag har inte tagit mitt vaccin ännu av den anledningen att jag inte kände att det var så bråttom i mitt fall och jag vet att många som väntar ivrigt ännu inte fått, så de kan få före mig tänkte jag.
En lite patetisk och lite rolig grej om politiken här är att:
1) PSD har jättesvårt att få en partiledare som verkligen kan ena partiet. Det är alltid drama om vem som ska väljas och det blir egentligen aldrig bra. De hade nog kunnat enas om Marcelo, men han har aldrig velat.
2) PS har varit helt hopplösa de senaste 15 åren med att få till en presidentkandidat som fungerar. I det här valet kunde de inte enas om någon alls. 2006 var partiets officiella kandidat Mario Soares som a) var 81 år och b) redan hade varit president i två mandat. Men han var nödlösningen när partiet inte kunde enas om att stödja Manuel Alegres kandidatur.
Så det är inte att förvåna att PSD har haft presidentposten länge nu, och att PS oftast bildat regering de senaste 15 åren.
Ja, det verkade inte precis vara en kandidat per parti. Hon som kom två hade stöd hos lite olika partier ju. Väldigt viktigt för ett parti att ha en bra och stark partiledare att enas kring. Det ser man ju i Sverige också, att det blir kris i perioder när det inte har någon sådan. De kanske kan ha två språkrör istället, PSD? Väldigt konstigt att socialdemokraterna inte är vänster tycker jag.
Marcelo Rebelo de Sousa är ett intressant fenomen. Han är något så ovanligt som en politiker som faktiskt är väldigt intelligent och kapabel och ganska universalt respekterad, med undantag för de som står långt till vänster och långt till höger.
Han är ett fenomen som person också, verkar ha en helt makalös kapacitet att ta in och bearbeta information. Det intrycket fick man i alla fall när han var kommentator i teve, innan han blev president.
Ja, han verkar smart och trevlig faktiskt!
Här tittade jag på resultat om tillit till politiken
https://www.eurofound.europa.eu/sites/default/files/ef_publication/field_ef_document/ef18036en.pdf
Inga faktafel, tror jag, inga viktiga i alla fall.
Om valdeltagandet: Det går stadigt ned, val för val. Det kan visserligen delvis förklaras av att det var oerhört högt i de första demokratiska valen, men det borde ju inte fortsätta sjunka hela tiden, långt under valdeltagande i andra demokratiska länder? Jag vet inte hur stor del av soffliggandet som beror på att man själv väljer om man ska ändra sin röstregistrering när man flyttar. Det är vanligt att man fortsätter att vara registrerad i valkretsen i uppväxtorten för det är ju en så trevlig tradition att åka hem på valdagen. Till dess att det är väldigt dåligt väder den dagen, eller man inte riktigt har tid att åka. Och så röstar man inte. Tilltron till politiker är lägre i Portugal än i Sverige, men inte så radikalt mycket lägre som jag hade trott. Men i Portugal har den varit på stadig nedgång mellan 2001 och 2013 (fast den har skjutit uppåt igen därefter) medan den i Sverige legat ganska stadigt. I den senaste mätningen var de på ganska lika nivå faktiskt. Jag postar länken separat i fall den skulle bli spam.
Sen just när det gäller presidentvalen så är valdeltagandet särskilt lågt när det är en sittande president som förväntas bli omvald. Särskilt när hen är populär, som Marcelo Rebelo de Sousa. Det kan man se om man tittar på kurvan över deltagande i presidentvalen – den går upp och ner och upp och ner längs hela tidsperioden, avspeglande om det var ett val av ny president eller sannolikt omval av sittande. (Hen får sitta två perioder högst).
Det har väl funnits problem med korruption, vilket inte precis gynnar tilltron till politikerna, och så tror jag det finns en viss uppgivenhet faktiskt, bland vanligt folk.(Gissning gällande valdeltagandet). Att det var lågt i år var säkert också för lockdown. Lite absurt att uppmana folk att stanna hemma, stanna hemma och stanna hemma, och sedan plötsligt att gå och rösta! Jag vet också några som ville gå och rösta men satt i sån där profylaktisk hemkarantän för att någon i barnens klass var smittad, eller någon på jobbet.
Mycket läsvärt, att få lite mer kläm på portugisisk politik. Har en liten anekdot om vår president. Jag var på konsert i Lissabon Rod Stewart och där förstod jag hur folkkär presidenten är. Jag satt så jag såg rakt på parkettplatserna, och plötsligt började folk som redan satt sig att strömma ned till parkett. Och där mitt i så var Marcelo, och alla ville ta selfies, och det fick de gärna. Alla handskakningar och selfies drog ut på tiden så en kvart efter att showen skulle startat så meddelade Rod Stewart att nu fick det väl vara nog, det var ju ändå hans show.
Haha, vad roligt! Jag har också varit på Rod Stewart-konsert faktiskt, men i Stockholm. Pratade om den senast igår faktiskt – vilket sammanträffande! Igår hade också en mamma till en av tjejernas kompisar träffat honom på stranden i Cascais och lade ut en bild på facebook av honom i badbyxor. Folk kommenterade om att han var fofo och jeitoso och att hon borde bett om en selfie med honom. Haha!
Hur är det egentligen nu i Portugal? Ser med oro hur Delta-varianten sprids över Europa.
Ja den sprids här med. Svårt att få grepp om vad det innebär faktiskt. Just nu innebär det att man måste vara vaccinerad eller visa negativt covidtest om man vill äta ute (inomhus) på restaurang på helgerna, men under veckan går det bra….
Vi får hoppas det har önskad effekt! Hur som helst verkar denna ”våg” inte så dödlig och inte så många smittade blir sjuka.
Gillar alltid att läsa dina inlägg. Och som nyinflyttad i PT var det extra bra att läsa dagens, tack! Har mkt kvar att lära oss om vårt nya hemland.
Kul att du tyckte det var intressant! 🙂
Vad innebär presidentrollen i övrigt? Förutom att utse statsministern? Antar att portugisiske presidenten har mer makt än kungen? Men mindre än franske presidenten? Det finns väl en tanke med att ha en president? Är det mer en representativ roll uppfattar jag det som?
Presidenten är statschef och till stor del går det ut på att representera (åka runt och kindpussas!) men presidenten har även politiska inflytande fast det är regeringen som har den verkställande makten. Presidenten har en del befogenheter, som då till exempel att
utse och även entlediga premiärministern, att upplösa parlamentet och utlysa nyval (vilket dock inte görs in onödan direkt), och presidenten kan även lägga ett temporärt veto på ett beslut som fattats av parlamentet….men jag har inte koll på om det är något som görs ofta. Skulle inte tro det, men ska inte svära på det. Mer politiskt inflytande än (som ju inte får vara politisk alls) och några befogenheter har han alltså!
Men tack vad intressant!
Varsågod!
Du ska naturligtvis skriva om Sverker först! Vad hände??
Det här tyckte jag var intressant. Jag bor ju ändå i grannlandet men hade noll koll på politiken i Portugal.
Men skrev du rätt? Var valdeltagandet bara 39 %? Är ett val med så lågt deltagande giltigt ens? Hur kommer det sig att så få röstar?
Ja, det brukar inte vara så mycket mer i presidentvalet tydligen. Gränsen för giltigt val klarade de med liten marginal. Tror det var 36%, men ska inte svära på siffran. I det riktiga viktiga valet var valdeltagandet på 54 sist tror jag att jag läste. Kanske tycker de att det blir samma sörja hur de än röstar?
Blixten som slog ner i något osannolikt vill jag läsa om!
Intressant inlägg, Åsa! Lärorikt och lite roligt – helt i Åsastil. Fint!
Ja för skallandet har du ju hört om! 😉
Lärorikt för mig med!