Varför brinner Portugal?

Nu brinner det i Portugal igen, och varje gång det händer tänker jag att jag borde skriva om det. Om bränderna som drabbar Portugal år efter år, men det är svårt.

 

Nu brinner det i Monchiquebergen i Algarve. En yta på nästan 20000 hektar har brunnit nu i veckan och i skrivande stund är branden inte under kontroll. Man evakuerar och ber om hjälp bland annat med att evakuera djur.

 

Hur skriver man om sådant? Hur beskriver man helvetet när man aldrig varit där? Jag vet hur det känns när det brinner i grannbyn och brandkåren är på väg dit. Jag vet hur det känns när elden är en kilometer bort, men brandkåren har alltid kommit och de har alltid lyckats släcka elden.  Jag har känt lukten av brandrök och sett elden, men aldrig varit så nära att jag känt hettan av den. Jag har inte varit där. Inte när det brann.

 

På väg genom inlandet i påskas såg vi vilka enorma sår i landskapet fjolårets bränder lämnat efter sig.

 

 

Jag vet inte hur det känns när elden kommer ännu närmre. Jag vet inte hur det känns när brandkåren inte kommer. Jag vet inte hur det känns att behöva lämna mitt hus och inte veta om jag ska få se det igen. Jag vet inte hur det känns att behöva fly. Jag vet inte hur det känns att förlora allt till elden. Mitt hus, min by. Jag vet inte hur det känns att förlora någon till elden. Jag vet inte hur det känns att inte hinna undan, att inte ha någonstans att fly. Därför är det svårt att skriva om bränderna.

 

By i Serra da Estrela som omringades av branden.

 

Med våren kommer ny grönska, men det kommer att ta tid innan landskapet blir sig likt.

Det drabbar många som inte hade så mycket till att börja med.

Här kämpade man mot elden i flera dygn. Den startade mitt i natten, vilket man menar tyder på att den var anlagd. Inga människor dog i den här vänliga byn, men många djur. Många förlorade sina får och kan nu inte längre livnära sig på ostproduktion.

 

När jag skriver om bränderna, ska jag skriva om siffror? Om att det var över 560 000 hektar som brann i Portugal i fjol? Att Portugal är det land i Europa där det brinner mest?  Om att bränderna i Portugal stod för 50% av den totala yta som brann i hela Europa under samma år, och det i ett land som inte ens utgör 0.01% av Europas yta. Hjälper det oss att förstå omfattningen av bränderna och omfattningen av Portugals problem? Kanske, men framför allt får det oss att undra varför.

 

Stora områden som brann i fjol.

Portugal brinner mest i Europa. Mest i världen?!

 

Vad beror det egentligen på att det brinner så mycket i just Portugal? Det är här jag går bet när jag ska skriva om bränderna. Jag googlar och läser och försöker hitta svar. Jag pratar med portugiser och försöker förstå, men jag fattar ändå inte.

En del av svaret verkar vara den snabbväxande och lättantändliga eukalyptusen som ju planterats över stora delar av Portugal. Portugal har mest eukalyptusplanterad yta i Europa och ligger femma i världen. 800 000 hektar eller 9% av Portugal täcks av eukalyptusskog. Detta borde vara svaret på frågan om varför det brinner så mycket i just Portugal.

Fast det beror på vem man frågar förstås. Enligt CELPA, den portugisiska pappersindustrins förbund, som också hävdar att ett förbud mot eukalyptus (som genomförts i till exempel Sydafrika och Kalifornien) skulle vara en katastrof för Portugals ekonomi har bara 13% av den yta som brunnit de senaste 15 åren varit eukalyptusskog. Men kan man lita på de siffrorna när de kommer från den källan? Har inte de ett visst egenintresse i frågan?

I och för sig är tydligen tallen en bov också. Av den yta som brann ifjol var ca 50% tallskog och 40% eukalytus läser jag i en annan artikel och nu börjar jag bli snurrig på alla siffror. Siffror är inte riktigt min grej. Säkert blir ni inte klokare heller. Vissa träd brinner förstås lättare än andra. Ändå kan man nog inte skylla bränderna på vare sig tall eller eukalyptus. För att de ska börja brinna av sig själva ska det tydligen behöva bli 180 grader varmt (?) så det är väl människan som är boven som vanligt.

Enligt brandmännen är 75% av bränderna anlagda står det här.   I fjol anmäldes nästan 700 fall av anlagda bränder i Portugal, tre gånger så många som tidigare år. Är portugiser pyromaner?

Självklart har inte portugiser mer anlag för pyromani än andra nationaliteter men kanske har de ”bättre” skäl för att fjutta på? En kombination av dålig politik och dåligt och till större delen privat skogsbruk kan också vara en del av svaret. Portugal har större andel privatägd skog (80%) än något annat land i Europa. Är det också en del av svaret?

Svaret verkar bero på vem man frågar, men ofta är svaret också till stor del ett frågetecken. Här anges 88% av orsakerna som okända och bara 4% som avsiktligt anlagd brand.

 

Man blir inte så mycket klokare av siffror. Det skulle inte förvåna mig om till och med socio-ekonomiska faktorer är med i leken. Det är de, enligt den här rapporten! 

Jag får inga enkla och raka svar någonstans. Frågar jag portugiser skakar de på huvudet och säger att det är ”maluco”, galet. Regeringen, politikerna, skogsindustrin, skogsägare, pyromaner och eukalyptysträd, alla verkar de vara i maskopi med varandra. Det går att stoppa, men det får fortsätta. Det är för mycket pengar inblandat. Detta är det svar jag ofta får, som jag inte riktigt förstår.

Kan det vara så som folk säger att det lönar det sig alldeles för bra att tända eld på skog för att folk ska låta bli, men inte heller detta förstår jag. Vilka sorts politiska och ekonomiska intriger, vilken sorts girighet och vilka sorts summor pratar vi om för att det ska kunna motivera massmordbrand? Det är detta jag har så svårt att förstå och svårt att skriva om.

Ännu svårare är det att skriva om de 115 personer vars liv släcktes i bränderna i fjol. Det kan jag inte skriva om. Det kan jag knappt läsa om.

Kommentarer
  1. Pingback: Djävulens andedräkt – Di Caprio gör dokumentär om dödsbranden – Bortugal

  2. Pingback: När världen stod i brand – Bortugal

  3. En vän som bott här i över 35 år berättade att brandkåren mestadels är frivillig och delvis icke betald tills det är ”live” då betalas lön ut. Som frivillig har dom tydligen väldigt låga utbildningskrav och typ vem som helst ”kan skaffa lön där”.
    Hoppas innerligt det bara är skrönor men han påstår att så ligger det till.

    • Jag har faktiskt också hört det. Hoppas också att det inte är sant. Har också hört att detta är en del av anledningen till att bränderna i Portugal blir så dödliga. I proportion till mängden bränder borde de ha en större professionell brandkår. /Åsa

  4. Vi har eucalyptusträd inpå knutarna här. När vi påpekade det till ”myndigheterna”, svarade de, att det var naturreservat och inget fick huggas ner.
    Förra året dog min advokat, hans fru och två små barn i branden i norr. De försökte fly i sin bil!

    • Tydligen var det så att de allra flesta av de som dog i bränderna i fjol dog när de försökte fly. Så fruktansvärt! Jag har också tänkt på att det växer en hel del eukalytusträd nära oss och längs vägarna som leder hit/härifrån. Det är otäckt. /Åsa

  5. Ett problem med eucalyptus är inte bara att den är oljig (som tallen med sin kåda) utan att den är väldigt bra på att suga upp vatten. Både i Portugal och t.ex. Turkiet har den därför använts för att dränera marker så att man kan odla annat på gamla våtmarker men den har gjort det så bra att våtmarkernas skydd alltså försvunnit men inte bara de utan också åar och floders vattenstånd har påverkats. Lägg till detta en omorganisation av ”skogsstyrelsen” i Portugal.

    • Ja eukalyptus är ett otyg. Jag läste om en by i nordöstra Portugal där man gick ihop och protesterade mot plantering av eukalytus i deras dal just av den anledningen. De kallade eukalyptus för ”tändstickor” och ville inte veta av dem. Guarda Nacional var där och allt, men de gav sig inte. De fick olivodlingar och där har det inte brunnit i alla fall. /Åsa

  6. Du har helt rätt . Förra året delade regeringen ut 18 miljoner för att plantera än mer Eukalipto . Länk:
    https://observador.pt/2017/01/16/governo-disponibiliza-18-milhoes-de-euros-para-melhorar-produtividade-na-plantacao-de-eucalipto/
    Eukalyptus barken brinner som fnöske och med torka och konstanta vindar på ca 9m/s finns det knappt något att sätta emot. Såg att de ville att alla i EU skulle bestycka för vattenbombning Boeingplan precis som i USA vilket hade hjälpt en hel del.

    • Det verkar helt livsfarligt. Är helt livsfarligt. Att det får fortsätta när man ser konsekvenserna av det! Pappersmasseindustrin kanske är bra för ekonomin men bränderna är det definitivt inte. Om det nu är pengar som gäller så kostar ju bränderna inte bara liv utan ocksp pengar! Men det är tydligt att det finns starka intressen bakom det hela. /Åsa

  7. Hej.
    Du skriver väldigt bra om denna saken.
    Jag kan gått förstå att det är de socio-ekonomiska makterna som styr. Kommer ihåg när jag bodde i Estoril 1980, kort efter revolutionen o dess feodoralsystem som var före socialisterna tog över. Den delen finns fortfarande kvar. Ränderna på tigern försvinner aldrig.
    Det sorgliga är att vanliga hederliga människor blir lidande.

    • Något är onekligen ruttet i det här och jag har så svårt att förstå det. Min erfarenhet av portugiserna är att de är trevliga och vänliga och omtänksamma. Bra människor som förtjänar bättre än så här. /Åsa

  8. Såå hemskt! Detta visste jag inte.. Vi har ju haft stort kaos i Sverige i sommar med många stora bränder. Men inte som det där.. och folk har snällt inrättat sig i grillförbud och annat. Menar du att portugiser får mer ersättning för bränd skog än att sälja timret? Oerhört märkligt isf! Och såå farligt! Tack för att du skrev om det.

    • Ja det brann i mina svenska hemtrakter den här sommaren, Carol. En jättestor brand, lika stor som den i Monchique nu, men det hör ju till ovanligheterna i Sverige. Här händer det hela tiden och det dör folk i bränderna varje år. Jag har hört flera varianter av motiv till de anlagda bränderna. Ersättning (för brunnen skog) som gör att det lönar sig att det brinner (dvs skogsägaren tjänar på det) men även att pappersmassaindustrin kan köpa upp trä som brunnit (det går tydligen lika bra att använda) till en bråkdel av normalpriserna.

      • Fy då! Och alla människor som förlorar allt de äger, människor och djur som dör! Den kostnaden kan man ju aldrig ersätta.. ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *