Vi hade inte bott här så himla länge innan våra matvanor blev ifrågasatta. Av vår egen avkomma! Varför äter vi inte soppa till alla måltider mamma? frågade Jonna en dag. Här får barnen nämligen lära sig i skolan att soppa ska man äta till varje måltid. Alltså inte bara soppa utan först soppa och sedan fisk och potatis eller vad det nu är. Enligt fröken är det så man får i sig grönsaker och så hjälper det till att hålla värmen i kroppen under den delen av året som kallas höst och vinter här. Vad ska jag svara? För att vi inte är portugiser? För att mamma inte orkar laga soppa varje dag? Jag väljer att svara med en motfråga: Räcker det inte att ni får soppa i skolan varje dag? Nej. Enligt fröken ska det vara soppa till VARJE måltid. Här känner jag mig tvungen att frångå min princip att inte undergräva frökens auktoritet. I självförsvar.
Jag erkänner att jag tycker det verkar alldeles för jobbigt att göra både soppa och mat till varje måltid, men så är jag ju inte heller portugisiska. Min fröken Fátima hävdar att det inte alls är jobbigt, utan går så geschwint och facílimo sååå, men jag har ju inte den vanan och kommer antagligen inte att skaffa den heller. Hemma hos oss är det antingen soppa eller mat som gäller, och inte både och. Äter vi soppa tar vi en macka till eller eventuellt ugnspannkaka.
Det finns säkert portugisiska mammor och pappor som inte orkar laga soppa till varje måltid också, men de gillar helt klart sin soppa, portugiserna. Faktiskt gillar de den så mycket att man kan få soppa på McDonald’s här i Portugal! Jag vet inte om det finns soppa på McDonald´s i fler länder men det gjorde det inte i Sverige sist jag kollade i alla fall. På Portugiska McDonald´s kan man också få en lite överblick av några av de vanligaste portugisiska sopporna.
Även om de har en lat mamma får de i alla fall soppa varje dag till skollunchen. Den är tydligen godare än mina soppor här hemma. Det fick jag höra när jag gjorde mig till för deras skull och lagade Caldo Verde (med tjockpannkaka) och fiskade efter beröm. Förgäves. Favoriterna är tydligen en ”brun soppa med bruna bönor i” (Sopa à Lavrador , se ovan) som de i början kallade chokladsoppa och en annan klar soppa med bönor i, men även en ”orange soppa med sallad i” som eventuellt är den med kikärtor och spenat. Jag har inte vågat mig på att laga någon av dem än, (är inte så mycket för bönor) men det borde jag förstås göra! Jag tror inte att barnen gillade varken soppa eller bönor innan vi flyttade hit men tydligen faller det på läppen nu och det är ju bra!
Jag lagar i alla fall soppa rätt ofta nu, mest till lunch, och någon gång har dessa soppor nämnts eller synts här på bloggen och recept har efterfrågats. Jag är inte så exakt och noga med recept, utan brukar laga en gång efter recept och sedan modifieras receptet allteftersom jag… inte har fotografiskt minne.
Här är i alla fall receptet på den berömda Caldo Verde som Sverker förväxlar med ögruppen. (Cabo Verde) fast de har glömt det viktigaste: chorizoslantarna, som måste stekas ordentligt innan de läggs i. Jag brukar ha i morot med potatisen i början också så får soppan finare färg. Till och med Jamie Oliver himself har upptäckt Caldo Verde och lagt den till sin receptsamling! Fancy!
Den här soppan, som nästan är en sorts variant på Caldo Verde fick jag receptet på via Värmland, men den är tydligen portugisisk.
Receptet är på engelska. Varsågoda!
Här är en annan favorit, fast den är inte portugisisk. Jag vet att soppa på pumpa är vanligt här men detta är en egen variant.
Sätt ugnen på full fräs. Jag brukar sätta min på grill 250. Fyll en plåt med bitar av pumpa och morötter, en lök och ett par vitlöksklyftor. Häll över olivolja, salta och peppra. Om du vill kan du också lägga dit bitar av paprika och tomat. Ställ in i ugnen och”ugnsrosta”! Ta ut dem när allt blivit mjukt och lite ”rostat”. Häll över allt i en gryta och häll på buljong. Kör med mixerstaven tills soppan är slät och fin. Krydda eventuellt med mer salt och peppar.
Vi brukar äta hälften av soppan så – ”naturell” och den andra hälften en annan dag, då med kokosmjölk och riven ingefära i och kanske rent av lime, så det blir lite omväxling, fast då blir det väldigt oportugisiskt. Det tycker inte tjejerna om.
Har ni några bra sopprecept så dela gärna med er!
Pingback: En dans på rosor – Bortugal
Pingback: Bortugal | Lucka 18: Det blir vardag där med
Pingback: Bortugal | Lucka 4: En bekännelse
Soppa till lunch är melodin i Colombia också! Jag fattade aldrig riktigt grejen…
Jag börjar gilla det där med soppa, Annika, bara inte soppa OCH mat, särskilt om det är jag som lagar! Nu blir jag nyfiken på colombianska soppor. Colombianskan på min språkkurs har tyvärr hoppat av, så jag får väl googla../Åsa
Så bra att det blev så mycket klokt sagt om soppan! Jag har ett annat ord för s i min kalender, men annars har jag så mycket att säga om soppa i den portugisiska matkulturen att jag måste göra ett eller flera inlägg om det själv.
Jag älskar portugisisk soppa! Och jag undrar om inte dina barn börjat gilla soppa lite grann också för att den portugisiska soppan är så god? Och antagligen vällagad också, om skolan har ett bra kök. Jag tror att svensk skolmat är bättre idag och jag vet att min hemkommun hade en ovanligt dålig skolmats’kultur’. – hur som helst minns jag med avsmak de förfärliga burksopporna vi utfodrades med. Som enda rätt, då, och den enda glädjen var att man i alla fall fick ost att ha på knäckemackan när det var soppdag.
Jag har till sist börjat lära mig hur man får till en god portugisisk soppa. Jag sparar kokvattnet jag kokat andra grönsaker till, fryser till och med in det om jag inte har en soppa på gång. Sedan använder jag det som basen i soppan. Och så helst minst tre olika grönsaker, gärna en bit purjolök bland dem. Man skär i bitar och kokar mjukt innan man kör till en jämn puré med mixerstaven. Och så smakar man av med salt, peppar och olivolja.
Din soppa ser också väldigt frestande ut, tänkte jag redan när du postade bilden i surpresa-inlägget.
Och obs! En portugisisk husmor med självaktning använder inte buljongtärning 😉
Jag får väl börja spara kokvatten jag med, men jag kokar inte grönsaker så ofta om jag inte ska göra soppa..så det blir att jag fuskar med buljongtärning. Jag är ju inte någon portugisisk riktig husmor, Annannan.
Jag älskar soppa och grytor!
Min favorit är en jag tager vad jag haver soppa, vanligtvis med vitlök, purjolök, potatis, röda linser, broccoli och spenat…
sen lagar jag även mycket typ ratatouille med bönor även typ chili sin carne.
Sen lagar jag även en vegetarisk variant av lentejas, linssoppa med paprika, gröna linser, squasch etc.
Tyvärr vägrar mitt barn soppa hemma! I helgen blev jag bjuden på grön ärtsoppa – superenkelt med lök, vitlök, frysta gröna ärtor och grädde.
Ska testa din soppa på grillade grönsaker – jag brukar älska äta upp dem direkt men soppa kan man ju göra av de som blir över…
Den med gröna ärtor har jag också provat, BackstageiMammalivet! Med vitt vin i, den hette något franskt i receptet. Ganska fräsch!/Åsa
Hahaha jag som hatade det där med soppa varje dag… Och längtade etter att bli stor en dag och göra som jag vill… När jag började bo själv blev det inte soppa till varje måltider och när det blev soppa så åt jag bara något lätt efter det, som rostad bröd eller nåt… Det fortsätter här i Sverige. Min man älskar när jag gör caldo verde 🙂
Jaså du känner igen soppkulturen, Cátia! Visst är det skönt att vara vuxen och kunna göra som man vill! /Åsa
Åh, tack så mycket! Jag gillar att göra soppa, dock ej till varje måltid, och inte so ”bara något extra utöver det andra man ska äta” ;)Den sista varianten ska jag definitivt prova. Gör det ofta, men då äter vi rotfrukterna när de kommer ut ugnen, har aldrig fortsatt processen tills det blivit soppa!
Varsågod, Marina!Har du inget sopptips till mig? /Åsa
Gillar soppa när det blir kyligt i luften.
Köper low-salt grönsaksbuljong i kartong.
Sen är det bara att slänga i vad än man har i grönsaksväg – givetvis köttrester också, om man så vill. Vill man ha lite mer matig soppa, är det bara att tillsätta pasta eller ris.
Salad och rostat vitlöksbröd som tilltugg.
Tadá! Simsalabim!
Hårdkokt ägg eller sur grädde som topping.
Tack för tipset, Ruth! Ägg i lät ju gott! /Åsa
Men så intressant att det finns soppa på McDonalds. Det säger ju en hel del om hur populärt det är!!! Vi gillar soppa, men antingen blir det soppa (bara!) till lunch med en bit bröd eller en matigare soppa till middag. Här i Sverige är det sjukt smidigt att fuska med en färdig Kelda-soppa och sedan hälla i valfria tillbehör. Lite fusk, men praktiskt 😉
Jag minns Keldas morotssoppa med koriander, FreedomTravel, men jag tror de tog bort den. Den som var så god! /Åsa
Sämsta receptet/tipset till någon som bor i Portugal där det inte finns Kelda, FreedomHelena! 😉
Så härligt med soppa och så kul att tjejerna uppskattar dom! Hade dom bott kvar i Sthlm så hade de säkert ratat allt vad grönsakssoppa heter, men tänk vad lite peer pressure kan göra. 🙂
Ja det är ju positivt peer pressure i det här fallet, Marie, och själv hade jag nog aldrig fått dem att gilla soppor med bönor i. 🙂 /Åsa